קוץ

03 פייק

השקר שחושף את האמת

[ ד״ר אבי גרפינקל על כתיבה בשם בדוי ]

סופר, מבקר, עיתונאי, עורך, מתרגם, חוקר ומרצה לספרות

FAKE LAWS

[ פרופ׳ יניב רוזנאי על חשיפת הפערים בין חוקי היסוד למציאות המשפטית ]

סגן דיקן בבית ספר הארי רדזינר למשפטים ומנהל משותף של מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן.

״פייק בייצור״

[ ראיון עם אלון גילת, ראש מחלקת שיווק בחברת ברנדשילד ישראל ]

ראש מחלקת שיווק בחברת ברנדשילד ישראל. את הריאיון עם אלון גילת קיימה אריאל מטלון.

אולי ערך אותי מסך

[ עודד דוידוב על פייק במוזיקה ]

ראש מסלול ההפקה המוזיקלית בבית הספר ״רימון״. את הריאיון עם עודד דוידוב קיימה הילה פרידמן.

מלחמת האמת בעידן הדיגיטל

[ אחיה שץ, מייסד FakeReporter, מספר על המאבק בפייק בעידן של תקשורת דיגיטלית ]

פעיל חברתי בעל מומחיות בתחום התקשורת והמדיה, מנכ״ל פייק ריפורטר, בשנת 2021 נבחר על ידי מגזין TheMarker כאחד מ־40 אנשי המקצוע הצעירים והמבטיחים בישראל בעיתון דה מרקר. את הריאיון עם אחיה שץ קיים אופיר לוי, סטודנט בשנה השלישית לתואר במשפטים באוניברסיטת רייכמן ומשתתף בתוכנית רובינשטיין למנהיגות חוקתית.

מצב האומה

[ פרופ׳ ליאב אורגד ופרופ׳ יניב רוזנאי בראיון מיוחד על מצב האומה עם דוד בן־גוריון ומנחם בגין ]

פרופ׳ ליאב אורגד ופרופ׳ יניב רוזנאי

על שקרים, מניפולציות והונאה עצמית

[ רועי צור על הקשר בין תיאוריות קונספירציה, שקרים של פוליטיקאים והתיאוריה הפרוידיאנית ]

מייסד ״דרך הקשר — הבית לטיפול במערכות יחסים״ ועוסק בטיפול פרטני וזוגי.

כיצד מגינים על זיכרון השואה במציאות של פייק?

[ תמי קינברג על מציאות בה עומדת השואה כתזכורת מצמררת להשלכות הקשות של עיוות האמת למען אג׳נדות קיצוניות ]

מנכ״לית בית טרזין שמטרתו להנציח את זיכרם של אסירי גטו טרזיינשטאט

מה בין מיתוס לפייק?

[ פרופ׳ דוד אוחנה על ההבדל בין פייק למיתוס ותרבות הפייק כאנטיתזה לערכי הנאורות. ]

היסטוריון של רעיונות, פרופ׳ אמריטוס באוניברסיטת בן־גוריון .בנגב

המדריך לצפייה באקטואליה

[ תומר אביטל על הדרך לצרוך חדשות בטלוויזיה ולהתגבר על מניפולציות של התקשורת ]

עיתונאי ואקטיביסט, ממייסדי הגופים העצמאיים ״שקוף״ ו״לובי 99״. לאורך השנים כתב, עבד והגיש פינות ב״עובדה״, ״כלכליסט״, ״הצינור״, ערוץ 14, ״הארץ״, ״מקור ראשון״, ״כאן״ ועוד. הוא זכה בפרס ״דיגיט״ לעיתונות מצטיינת ודורג ברשימת 100 המשפיעים של ״גלובס״ ו״דה מרקר״. אביטל פרסם, בין היתר, את ספר המתח ״המשכן — תעלומת רצח במסדרונות הכנסת״ (הוצאת ״עם עובד״).

איום הפייק בימים ההם ובזמן הזה

[ עדי טל על הפייק שהקדים את הטכנולוגיה והרשתות החברתיות ]

רכזת ״קוץ״, מתמחה ברשות להגנת הפרטיות, בוגרת תואר ראשון ושני במשפטים טכנולוגיה וחדשנות עסקית באוניברסיטת רייכמן ועובדת במרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים

לשקר יש רגליים: הן לא רק רצות, הן בועטות בדמוקרטיה

[ פרופ׳ קרין נהון על הדרך בה יכולה דמוקרטיה להגן על עצמה מפני מידע כוזב ]

ראשת מסלול דאטה, ממשל ודמוקרטיה באוניברסיטת רייכמן

קוץ

03 פייק

השקר שחושף את האמת ד״ר אבי גרפינקל על כתיבה בשם בדוי
LAWS FAKE פרופ׳ יניב רוזנאי על חשיפת הפערים בין חוקי היסוד למציאות המשפטית
״פייק בייצור״ ראיון עם אלון גילת, ראש מחלקת שיווק בחברת ברנדשילד ישראל
אולי ערך אותי מסך עודד דוידוב על פייק במוזיקה
מלחמת האמת בעידן הדיגיטל אחיה שץ, מייסד FakeReporter, מספר על המאבק בפייק בעידן של תקשורת דיגיטלית
מצב האומה פרופ׳ ליאב אורגד ופרופ׳ יניב רוזנאי בראיון מיוחד על מצב האומה עם דוד בן־גוריון ומנחם בגין
על שקרים, מניפולציות והונאה עצמית רועי צור על הקשר בין תיאוריות קונספירציה, שקרים של פוליטיקאים והתיאוריה הפרוידיאנית
כיצד מגינים על זיכרון השואה במציאות של פייק? תמי קינברג על מציאות בה עומדת השואה כתזכורת מצמררת להשלכות הקשות של עיוות האמת למען אג׳נדות קיצוניות
מה בין מיתוס לפייק? פרופ׳ דוד אוחנה על ההבדל בין פייק למיתוס ותרבות הפייק כאנטיתזה לערכי הנאורות.
המדריך לצפייה באקטואליה תומר אביטל על הדרך לצרוך חדשות בטלוויזיה ולהתגבר על מניפולציות של התקשורת
איום הפייק בימים ההם ובזמן הזה עדי טל על הפייק שהקדים את הטכנולוגיה והרשתות החברתיות
לשקר יש רגליים: הן לא רק רצות, הן בועטות בדמוקרטיה פרופ׳ קרין נהון על הדרך בה יכולה דמוקרטיה להגן על עצמה מפני מידע כוזב

השקר שחושף את האמת

ד״ר אבי גרפינקל

ד״ר אבי גרפינקל על כתיבה בשם בדוי


במהלך שירותי הצבאי ככתב בעיתון ״במחנה״, לא היה לי אישור לעבוד בעבודה נוספת במקביל באזרחות. הפתרון היה פשוט: לכתוב בעיתונים תחת שם־עט. בהתחלה חשבתי שמדובר בצעד טכני גרידא, ושאמשיך לכתוב כרגיל, אך תוך זמן קצר התחלתי להרגיש שינוי חיובי, רק לא ידעתי מהו. אחרי עוד כמה שבועות קלטתי: הכתיבה יותר חופשית. כשהשם בדוי, כשאף אחד חוץ מהעורך שלי לא יודע שזה אני, אפשר לא לדפוק חשבון ולכתוב את מה שאני באמת חושב. דוגמה אחת, שעכשיו אני בעצם קצת מתחרט עליה, הייתה ביקורת קטלנית שכתבתי על תערוכת ציור גרועה. בגיל עשרים אתה יותר אגרסיבי ופחות חושב על רגשות של אנשים אחרים (הציירים), אבל אני בטוח שהקוראים נהנו, וגם קיבלו את האמת כפי שהיא, בלי מסננים. האמת שלי, לכל הפחות.

כשאף אחד חוץ מהעורך שלי לא יודע שזה אני, אפשר לא לדפוק חשבון ולכתוב את מה שאני באמת חושב

זהו בעצם הפרדוקס: האמת נחשפת דווקא בגלל שקר: השם־הבדוי. אמת שיוצאת לאור באמצעות שקר, במובן המצאה או דמיון — זו הגדרה לא רעה של אמנות. העלילה והדמויות מומצאים, אבל המסר, הרעיון, התוכן — עמוקים ודקים יותר ממה שאפשר להעביר בכתיבה שנצמדת לפרטי המציאות.

אבי אוחיון. זה היה השם הבדוי. ואני בכלל אשכנזי. נהניתי לעטות על עצמי זהות אחרת, להתחפש, כמו בפורים. פעם אחת הסתבכתי. ראיינתי בלש פרטי, והוא אמר שאוחיון זה שם מרוקאי, כמוהו, ושאל מאיפה הגיעה המשפחה שלי. חשבתי מהר על העיר הכי קטנה במרוקו שהכרתי, ואמרתי ״פֶאס״. ״גם אני מפֶאס״, הוא אמר. ״מאיזו שכונה המשפחה שלך?״ לא ידעתי מה לענות, אז שיניתי נושא וקיוויתי שהוא לא יתעקש. למזלי, הוא לא התעקש. העובדה שזה קרה לי עם מרואיין שהוא דווקא בלש פרטי נשמעת מומצאת, אבל היא לא. זה בדיוק מה שקרה. אתם חייבים להאמין לי: אחרי הכל, אני כותב כאן בשמי האמיתי.

ג׳ונתן פרנזן, סופר שאני מעריץ, אמר על פיליפ רות׳, סופר אחר שאני מעריץ, שגדולתו של רות׳ הייתה האומץ שלו, כלומר היכולת לכתוב אמיתות קשות או מביכות שהוא ידע שירגיזו את קהילת הקוראים שלו. ובאמת, רבים מיהודי ארה״ב תקפו את רות׳ בחריפות, וטענו שהוא מצייר אותם באור שלילי, שעלול לעורר אנטישמיות: האשמה חמורה ביותר, בהתחשב בכך שזה היה זמן קצר אחרי השואה. אבל רות׳, באומץ ובעקשנות, המשיך לעמוד על שלו ולכתוב אמיתות לא נעימות ולא מתחנפות. הוא איבד חברים, הסתכסך עם קרובים — אבל האנטישמיות בתקופתו לא גברה ועם הזמן הוא נחשב לסופר האמריקאי הגדול בדורו.

eyes.png

ומה איתי? אני ממשיך לכתוב ספרים ורשימות בעיתונים — אבל רק בשמי האמיתי. ולמרבה הבושה, בניגוד לפיליפ רות׳, אני כן דופק חשבון ומצנזר את עצמי מדי פעם. עכשיו למשל יש לי כמה דעות לא פופולריות לגבי המצב בעזה, עמדות שאם הממשלה והצבא יאמצו אני מאמין שמצבה של ישראל ישתפר. אבל הדעות האלה גם ירגיזו קוראים, ואני מפחד לאבד קוראים ולהסתכסך עם חברים. אז אני מוותר, למרות הסיכוי (הקטן) להשפיע על השיח הציבורי בכיוון שלדעתי יועיל למדינה. מי יודע, יכול להיות שבדעות הלא פופולריות האלה תומכים הרבה מאוד אנשים, אבל גם הם לא מעזים לכתוב או לדבר. מה שנקרא, הרוב הדומם. אז אולי בכל זאת אפרסם אותן פעם. בשם בדוי כמובן.


ד״ר אבי גרפינקל

ד״ר אבי גרפינקל

סופר, מבקר, עיתונאי, עורך, מתרגם, חוקר ומרצה לספרות

FAKE LAWS

פרופ׳ יניב רוזנאי

פרופ׳ יניב רוזנאי על חשיפת הפערים בין חוקי היסוד למציאות המשפטית


כאשר חוק יסוד משאל עם אושר בכנסת בשנת 2014, הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני ההצבעה: ״ההחלטה שאנחנו מקבלים היום היא היסטורית ואנחנו צריכים להיות גאים בכך שהקואליציה הזו מעבירה אותו. עכשיו נחליט לתת לעם את היכולת להחליט״. החוק קובע כי כל הסדר הכולל ויתור על שטח בריבונות ישראלית מחייב אישור במשאל עם, אלא אם יתמכו בו 80 ח״כים ומעלה. כמה שנים מאוחר יותר, טען חבר הכנסת צבי האוזר שחוק משאל עם ״שם סף“ למשא ומתן על ירידה מרמת הגולן כי ״כל ממשלה שתרצה לרדת מרמת הגולן צריכה לעבור דרך הציבור״. האמנם? אז זהו, שלא בטוח.

נכון שחוק היסוד דורש משאל עם לוויתור על שטח או רוב של 80 חברי הכנסת כדי לעקוף את משאל העם. אבל הרוב הדרוש בשביל לבטל את החוק או לשנות אחד מסעיפיו הוא קטן הרבה יותר — 61 ח״כים. לא 80 ובטח לא משאל עם. המשמעות היא שכל ממשלה שתרצה לוותר על שטח ריבוני מבלי להביא זאת למשאל עם ולא תצליח לגייס רוב של 80 ח״כים, תוכל לנסות לבטל את החוק או לשנות את סעיפיו ברוב של 61 חברי הכנסת, רוב שיש לכל קואליציה. בצדק נטען בפרויקט ״המשרוקית“ כי ״דבריו של האוזר מטעים. ממשלה שתרצה לעקוף את משאל העם תוכל לבטל או לשנות את חוק היסוד ברוב של 61״.

במלים אחרות, חוק משאל עם הותיר לכנסת מעין מפתח לפתוח את המנעול שקבוע בו. למעשה, חוק משאל עם הוא מה שאני מכנה אותו —Fake Law. זהו חוק שאומר משהו שהוא בעצם לא באמת אומר, אבל רק מעטים מבינים זאת.

אגב, את רוב חוקי היסוד של המדינה אפשר בכלל לשנות בכל רוב של חברי הכנסת ואין צורך ברוב מיוחד. סוגיית הרוב הדרוש לחקיקת או שינוי חוקי יסוד מאוד רלוונטית לוויכוח הציבורי בשאלה האם צריכה להיות סמכות פיקוח של בית המשפט על חוקי היסוד של הכנסת. מצד אחד, יש בעייתיות בכך שבית המשפט יבקר את הכנסת כאשר היא מחוקקת חוקי יסוד שנחשבים חוקים ״חוקתיים“. מצד שני, קיימת סכנה גדולה יותר לו חברי הכנסת יוכלו לחוקק כל חוק העולה על רוחם והוא יהיה מוגן מפני ביקורת שיפוטית רק על ידי כך שיוסיפו לו את המלים ״חוק יסוד״.

לפני מספר שנים כתב בן־דרור ימיני ב״ידיעות אחרונות״: ״הוויכוח על סמכויות בג״ץ בכלל, והסמכות לבטל חוק יסוד בפרט — נמשך ומחריף. טענת המחץ של תומכי האקטיביזם היא שהרוב בכנסת עלול לבטל את הדמוקרטיה....כתב המשפטן יריב [טעות במקור — י.ר] רוזנאי: ״מה מונע מחברי הכנסת לקבוע, למשל, כי כהונתם מוארכת במספר שנים או תימשך לכל החיים?״ שאלה מעוררת תמיהות. משום שרוזנאי יודע, ובוודאי אמור לדעת, שלפי סעיף 9א לחוק יסוד הכנסת, יש צורך ב־80 חברי כנסת כדי שזה יקרה. אבל לעזאזל העובדות. וכך יכולים חסידי האקטיביזם לאיים עם דוגמאות היפותטיות, ואז להוסיף שיש צורך ב״עקרונות יסוד“, שהם מעין ערכים עליונים, שלא כתובים בשום מקום... (בן־דרור ימיני ״אחת, שתיים, מי סופר״ ידיעות אחרונות 27.09.2018).

רצים.png

מה שמשתמע מהטקסט של ימיני הוא שאולי איני יודע שחוק יסוד הכנסת דורש 80 חברי הכנסת להארכת כהונה או, חמור יותר, שאני יודע זאת אבל מתעלם מהעובדות. אז כדי לדייק בעובדות כדאי לעמוד על מורכבות העניין שהוא דוגמה נוספת ל־Fake Law.

אכן, סעיף 9א(א) לחוק יסוד הכנסת קובע שהכנסת לא תאריך את כהונתה אלא בחוק שנתקבל ברוב של 80 ח״כים (ובהתקיים נסיבות מיוחדות). אבל את סעיף 9א עצמו ניתן לבטל או לשנות ברוב רגיל של חברי הכנסת!

למיטיבי לכת אוסיף שזה מסתבך בהמשך החוק: סעיף 45 לחוק קובע שלא ניתן לשנותו או את סעיף 44 אלא ברוב של 80 חברי הכנסת. וסעיף 45א קובע שהוראת סעיף 45 תחול גם על סעיף 9א(א), אותו סעיף של הארכת כהונה. אז לכאורה גם כדי לשנות את סעיף 9א(א) צריך רוב של 80 חברי הכנסת. אבל זה לא בהכרח המצב, כי את סעיף 45א עצמו ניתן לשנות ברוב רגיל של חברי הכנסת, ולכן גם את סעיף 9א(א).

לפעמים מחוקקים חוקים כדי להגיד לציבור ולבוחרים אמירה פוליטית, למרות שזה לא באמת מה שהחוק אומר בפועל

מורכב? בדיוק, זו הכוונה! אז נעשה את זה פשוט: לפעמים מחוקקים חוקים כדי להגיד לציבור ולבוחרים אמירה פוליטית — אי־אפשר לוותר על שטח אלא במשאל עם! לא ניתן להאריך כהונה של הכנסת אלא ברוב מיוחד של חברי הכנסת! — למרות שזה לא באמת מה שהחוק אומר בפועל. האם זה אומר שלחוק משאל עם או לאיסור הארכת כהונה של הכנסת אין משמעות? לא בדיוק. משפטית, יתכן שכל שינוי של חוקים אלו בלי להידרש לרוב הגבוה שכאילו קבוע בהם יעורר שאלות משפטיות לפיהן יש כאן שימוש לרעה של הכנסת בסמכותה. אבל יותר כך, לחוקים הללו יש חשיבות ברמה הפוליטית והציבורית. בעוד שפורמאלית כל ממשלה או קואליציה עתידית תוכל לשנות את החוקים האלו ברוב נמוך מזה שלכאורה קבוע בהם, שינוי שכזה כרוך בעלויות פוליטיות וציבוריות גבוהות ולכן המשוכה הפוליטית והציבורית שיהיה צריך לעבור, תהיה מורכבת יותר. כך שגם ל־Fake Laws, חוקים שרק מצהירים על משהו שלא בהכרח משקף את המצב החוקי הקיים, יש חשיבות ציבורית ופוליטית.


פרופ׳ יניב רוזנאי

פרופ׳ יניב רוזנאי

סגן דיקן בבית ספר הארי רדזינר למשפטים ומנהל משותף של מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן.

״פייק בייצור״

אלון גילת

ראיון עם אלון גילת, ראש מחלקת שיווק בחברת ברנדשילד ישראל


זיופים מסחריים הם סחורות ומוצרים, שכוונתם לחקות או לשכפל מוצר שיטעה צרכנים ויפתה אותם לרכוש מוצר מזויף. איכותם לרוב נמוכה מהמקור ויש להם סימנים מסחריים שונים מהמקור. ממשלות ורשויות אכיפה מנסות להיאבק בתופעה באמצעים שונים, אך השחקנים הראשיים בתחום הם חברות הגנה על מוצרי הצריכה.

תאר את עולם ה־fake מזווית הראייה שלכם בחברה

אנחנו חיים בעולם של fake בו יש המון סוגים שונים של זיופים ברחבי העולם ככלל וב־online בפרט. אנחנו עוסקים בעיקר בצדדים המסחריים של התופעה: מההיבט־החוקי, הנוגע בעיקר לשימושים לא חוקיים ב־IP (קניין רוחני, א.מ.) של חברות (כגון לוגו ועובדים), ועד ההיבט־ההגנתי שמטרתו לנטר הונאות סייבר מתוחכמות המנצלות אתרי זיופים להשגת פרטים רגישים (פרטי תשלום, סיסמאות לחשבונות וכו׳).

הצד המוכר והמדובר ביותר של תופעת הזיופים הוא חיקויי מותגים. הצרכן יודע שקנה זיוף (כמו זיופים הנמכרים ב־aliexpress). תופעה זו לא מאוד מסוכנת, שהרי שני הצדדים מרוצים מהרכישה. רבים רוכשים זיופים על מנת לייצר תדמית יוקרתית יותר מזאת שיש להם. צריך לזכור שמותגים מסייעים ליצירת תדמית מסוימת. עם זאת, במשוואה הזו אל לנו לשכוח את החברה מאחורי המותג המשמש כמקור הכנסה להרבה אנשים ופה אנחנו נכנסים לתמונה.

איך?

אנחנו מתמחים ב־online brand protection: מכירת זיופים, רישום דומיינים מטעים (שימוש בשם או סימן של מותג/חברה), התחזות למותגים או לבעלי תפקידים בכירים ברשתות-החברתיות ועוד.

נושאים אלה טופלו בעבר בידי משפטנים הבקיאים בחוקי זכויות יוצרים, אך התפתחות האינטרנט והמסחר הבינלאומי יצרו אתגרים חדשים שמשפטנים לא היו מסוגלים לטפל בהם. לא מדובר בהכרח בעבירה: הדבר תלוי בחוקי המדינה. בתאילנד, וייטנאם וסין, למשל, מיוצרים ונמכרים זיופים רבים, ואחת הסיבות לכך היא החקיקה המועטה בנושא.

ארגון האינטרנט העולמי, ״ICANN“, קבע כללים לחלוקת אחריות ומבנה היררכי במרחב האינטרנטי, אולם גם לו אין את היכולת (והמוטיבציה) לנטר תכנים ולקבוע מה לגיטימי ומה לא, התופעה עצמה לא מוגדרת. לכן היא משתנה ממדינה למדינה. גם החוקים הקיימים להגבלת סחר והצגה של מוצרים ללא אישור, מעומעמים וניתנים לפרשנויות. ברשתות־חברתיות ההגדרות לזכויות יוצרים גמישות מאד ומשתנות בין הפלטפורמות, ולכן קשה להוכיח פגיעה בהן.

אנחנו סורקים את האינטרנט ברמה הגלובלית, מנטרים זיופים וחיקויים, מעדכנים את לקוחותינו ומזהים את האחראים לזיוף ואילו אופציות עומדות בפניהם. במהלך השנים פיתחנו שיטות מתוחכמות לזהות ולהסיר איומים מהרשת, אם באמצעות טכנולוגיה מתקדמת ואם באמצעות פיתוח מתודולוגיות שירות הממקסמות טכנולוגיה מבוססת AI וידע משפטי אנושי, המובילים לתוצאות באיכות גבוהה. אנו יודעים היום שטיפול בזיופים לאורך זמן יוצר הרתעה ומפחית את ניסיונות החיקוי.

על מי אתם מגינים?

קודם כל על לקוחותינו — חברות ומותגים. עם זאת, יש פה גם מחשבה מעבר לכך, על הצרכנים. ברחוב בתאילנד, כשאני קונה תיק "PRADA" אני יודע שהמוצר מזויף. אני מקבל את זה, ומוכן לשלם סכום כסף מסוים תמורת מוצר לא מקורי. באינטרנט — העניין יותר מסובך: לא זו בלבד שהצרכן לא תמיד יודע שהמוצר מזויף ומקבל מוצר באיכות נמוכה, לפעמים הוא לא מקבל מוצר בכלל! מקרים כאלה נקראים "phishing“ (״דיוג“) ומטרתם גניבת פרטים רגישים.

ה־”phishing“ הוא ה־fake המושלם. הלקוח מאמין שהגיע לאתר שחיפש כי הוא מחקה את האתר המקורי, משאיר פרטים, ולרוב, עד שהמוצר (לא) יגיע, לא ידע שנפל קורבן להונאה. לדוגמה, בגל הקריפטו הראשון גייסו חברות רבות מימון ברשתות החברתיות כדי לפתח מוצר או שירות חדשים.

כאשר התפרסמו ידיעות על הונאות כגון ”phishing“ לקוחות חששו ליפול קורבן להונאה, עצרו את ההשקעות שלהם, וחברות רבות הפסידו כספים ואף קרסו. כאן, כולם מפסידים: הצרכנים מפסידים את הכסף שהשקיעו בחשבונות הפיקטיביים, והחברות הפסידו את ההשקעה. התמודדות עם מקרים כאלה משלבת ידע וניסיון בסחר ובחוק הבינלאומי, עם טכנולוגיה מתקדמת.

שוק הזיופים וההונאות לא ייעלם, להפך. הוא רק צומח בכל שנה שעוברת.

מה היקף הנזק שמסבה תופעת הזיופים?

התופעה התרחבה בשנים האחרונות במקביל לעלייה המשמעותית בסחר הבינלאומי. בשנת 2023 Counterfeit economy גלגלה מעל 2.3 טריליון דולר. לעלייה תרמו הרשתות החברתיות ומגפת הקורונה, שהאיצו את תופעת הקניות ב־online.

הנזק לחברות היה כלכלי: הפסד קנייה, ובזבוז משאבים על תלונות שווא שמגיעות לחברה ונזק תדמיתי: ירידת ערך המותג והמוניטין שלו; ובנוסף חווית משתמש שלילית כשצרכנים שלא ידעו שקנו מוצר מזויף לא היו מרוצים מאיכות המוצר או השירות. היה גם נזק משפטי: יש תחומים שבהם החברות חייבות להגן על לקוחותיהם כמו בתעשיות הפארם והנשק, חברות שלא עושות מספיק להגן על עצמן עלולות לשלם על כך בסנקציות חוקיות.

איפה יהיה שוק הזיופים בעוד 5-10 שנים?

שתי מגמות עיקריות מובילות לצמיחה משמעותית בשוק הזיופים הדיגיטלי: Generative AI, כבר ב־2023 ראינו כיצד ה־AI הנגיש ושיפר יכולות כמו שפה, עיצוב גרפי, יצירת וידאו, ופיתוח מבוסס קוד. באמצעות כלים פשוטים מבוססי AI יכול כל אחד היום לכתוב באנגלית מושלמת, לעצב תמונות או אפילו לכתוב קוד; ורשתות־חברתיות, בהן הזיופים מוסווים תחת מסכות של פרסומות לגיטימיות ואנשים אמיתיים, על ידי יצירת משתמשים פיקטיביים ובהשתלטות על חשבונות לגיטימיים.


אלון גילת

אלון גילת

ראש מחלקת שיווק בחברת ברנדשילד ישראל.

את הריאיון עם אלון גילת קיימה אריאל מטלון.

אולי ערך אותי מסך

עודד דוידוב

עודד דוידוב על פייק במוזיקה


לינק לשיחה המוקלטת

ספר קצת על עצמך.

אני מוזיקאי, מפיק מוזיקלי, טכנאי סאונד ומאוד מאוד אוהב סאונד באופן כללי. אני גם מגיע מתחום הרדיו, קריין... בעברי ראש מחלקת הפרומו וראש מחלקת קריינים בגלי צה״ל, מנהל מסלול הפקה מוזיקלית ב״רימון“, מורה לסאונד מוזיקה ו״טינקרר“ בטכנולוגיות חדשות וכאלה.

״טינקרר״. מילה מופלאה. אוקיי, אז לפני שאנחנו צוללים לקשר של זה למוזיקה אשמח פשוט לדעת איך אתה מגדיר פייק, מה זה פייק בעיניך.

כל מה שלא נכון. כלומר, יש דבר כזה שנקרא אמת. כל מה שהוא לא אמת. זה אולי קצת יותר רחב מהשאלה, אבל אני חושב שלאנשים נעלמה היכולת להטיל ספק. דווקא בתקופה שאנשים צריכים לפקפק יותר ויותר. כי היכולת שלנו לעשות דברים לא אמיתיים שנראים מאוד אמיתיים גדלה ואנשים — או שהם לא מטילים ספק, או שנוח להם לא להטיל ספק או שהם לא מנסים לברר מאיפה מגיע מידע, כל עוד הוא מתיישב עם מה שהם רוצים לדעת.

כן, Echo chamber זה דבר שאנחנו כולנו קצת מחפשים. מתי פגשת את היכולת לייצר מציאות מדומה במוזיקה ואם אתה זוכר איך הרגשת לגבי זה?

אלך אחורה ממש. אני זוכר שכילד למדתי פסנתר ובמקביל מאוד אהבתי מחשבים ובאיזשהו שלב ניצחה אהבת המחשבים את האהבה למוזיקה ומכרנו את הפסנתר. לאחר כמה שנים שמעתי משהו שנשמע לי כמו נגינה של להקה וחבר אמר לי: לא, זה מחשב.

מדובר על שנת 93׳ כזה. והייתי בהלם מצלילים שיוצאים לא מלהקה אלא ממחשב אז זה נקרא, לא משנה, מודול אבל מכלי דיגיטלי. ואם אנחנו יכולים להסתכל על משהו שהוא לא אמיתי, אז זאת הייתה הפעם הראשונה שאמרתי רגע... זה נשמע כמו תופים אבל זה לא מתופף ואין פה תופים! זה כאילו משהו סינתטי מזויף.

ואם נסתכל על מה שקורה עכשיו... יש מה שנקרא מבחן טיורינג, שהיא השאלה האם אנחנו יכולים לטעות ולחשוב שמכונה היא אדם. וצ׳אט GPT? אני חושב שזאת הייתה הנקודה שבה אמרתי לעצמי שזאת מהפכה, לא פחות מהמהפכה שהאינטרנט הביא לעולם, או החשמל. זה עד כדי כך ענק.

מצ׳אט GPT הדרך למידג׳רני הייתה קצרה, (אני לא זוכר כבר מי היה קודם) צ׳אט GPT היה כבר בעניין של מבחן טיורינג ו־Mid Journey היה כבר העניין של: אוקיי, We are fucked. כאילו, אתה אומר לעצמך: לא... אני אמן, המחשב בחיים לא יהיה אמן, והנה! הוא אמן, אמן ממש טוב. אז Mid Journey או דאלי (דאלי היה קודם?). דאלי היה פחות טוב, הוא היה קודם ואז Mid Journey שהיה מדהים ועכשיו כבר יש שם כמה שחקנים שכולם מאוד מאוד טובים.

במוזיקה אני חושב שאנחנו עדיין לא שם. יש מעט כלים טובים. אבל, הקפיצה הבאה הייתה בכל מה שנקרא מודלים קוליים, כלומר בעצם אפשר לקחת הקלטות של אדם ולהלביש עליו טקסט לפי רצוננו. ואת זה אני אומר בכובעי כקריין, אם היו רוצים לייצר תוכנה שנשמעת כמוני ויודעת להגיד כל דבר היו צריכים לקחת אותי לאולפן, להושיב אותי כמה שבועות באולפן, לבקש ממני להגיד סט של מילים והברות ומשפטים ואינטונציות ופיצ׳ים וכאלה ומזה אפשר היה לבנות עם מספריים ודבק תרכיב טוב טוב כל משפט שרוצים.

יספיק לי חומר גלם של עשר דקות של מישהו מדבר ואני יכול לגרום לו לומר כל מה שאני רוצה — וזה ישמע כמוהו

היום, מספיק חומר גלם של עשר דקות של דיבור ואני יכול לגרום שיגיד כל מה שאני רוצה וישמע כמוהו. טוב, עדיף קצת יותר מעשר דקות, אבל כל מי שיש הקלטות פומביות של פוליטיקאים, מגישי רדיו... כל מי שדיבר אי פעם בפודקאסט יותר מעשר דקות, כולל הריאיון הזה! אפשר להשתמש נגד כל מי שיש לנו הקלטה שלו. המחוקק, כמקובל בטכנולוגיה, נמצא כמה שלבים מאחור, ועד שיתחילו לחשוב על רגולציה של התחום הרבה נזק עלול להיגרם.

אוקיי, אז אי אפשר להתעלם מהנחש שבחדר... אז יצרת את הסנסציה, הפכת לאנונימי הכי מפורסם במדינה. זה בדיוק מציב שאלה של המציאות המדומה לעומת המוזיקאי מאחור. גם אם אתה לא מעוניין להיות בפרונט של כל דבר שאתה יוצר, אין תחושת החמצה של כן, אני עשיתי את הדבר הזה. גם אם בתור בדיחה. יש תחושה של זה לא באמת אני?

מה זאת אומרת?

זאת אומרת... שיצרת מוצר. זה שלך. אבל אין תחושה, של אני לא בקצה הזה ולא יודעים מי אני, כמו שיכולים לא לדעת בסופו של דבר מי המוזיקאים שמשתמשים בכלים האלה: במידג׳רני בדאלי... בכל דבר שיהיה.

אני לא חושב. החלום שלי הוא לעשות משהו שכולם מכירים וללכת ברחוב ושאף אחד לא יזהה אותי. אין לי שום בעיה עם זה! כן, הייתי שמח אגב אם הייתה קונסטלציה חוקית שתאפשר תמלוגים על דבר כזה. כי זה משהו שכל המדינה נהנתה ממנו. בסוף יצירתיות מגיעה מחיבור של רעיונות. אם נתחיל לדרוש תמלוגים על כל דבר שנעשה נמנע יצירתיות וימנעו דברים חדשים. אז אני מתבאס בשביל עצמי, אבל אני חושב שזה בסדר בסוף.

ובהמשך ישיר לתשובה שנתת, האם לדעתך יש צדדים מסוכנים, בשימוש שלא קולט ניואנסים כי בסופו של דבר מכונה היא 0 ו־1, והיא לא תקלוט את הדברים שאנחנו יכולים... אתה יכול כמוזיקאי לעשות.

מתישהו אני מאמין שכן.

כן? אז למה שלא נחליף מוסיקאים בתוכנות? איך אפשר לטייב מוסיקה בלי לפגוע במוזיקאים בקצה?

אני חושב באופן כללי שרף הכניסה הטכני לעולם ה־AI — הטכני, הקראפט, הולך ויורד. בתקופת הרנסנס הייתה הנגינה עניין מאד מסובך, כלים מאוד מסובכים שגם לבנות אותם היה מאוד קשה. היית צריך להיות אדם מאוד עשיר ובעל המון ידע ולהתאמן המון שנים כדי בכלל להצליח לנגן.

עם השנים זה הלך ונהיה יותר קל, את כלי הנגינה מייצרים בייצור המוני וקל היה להשיג אותם, אבל עדיין, כדי להקליט היה צורך באולפן הקלטות מאוד יקר ולכן היית תלוי בחברות תקליטים שהיו יכולות לעשות את זה.

עם השנים אולפן נהיה משהו שאפשר להקים יחסית בזול בכל בית. היום אפשר להסתפק במחשב ואוזניות. אז השלב הבא יהיה שמספיק לכתוב פרומפט. התחרות תהיה פחות על הקראפט ויותר על השימוש בקראפט, אני חושב שמה שמצליח בסוף זה הרעיון. התחרות היא לא על איך לעשות את הדבר, היא על מה לעשות ומי שימצא את הדבר המעניין לעשות עם AI עדיין יצליח לפרוץ כי נגיע לשלב שבו כל אחד יכול להגיד לתוכנה ״תני לי שיר פופ קליל מקפיץ״ והוא יוכל לשמוע בעצמו את השיר שיצר הרגע בלי ספוטיפיי...

אז למה לכתוב שירים? כמובן שצריך, אבל כל התחום הזה יעבור מהפכה שבבסיסה יהיה רעיון שמי שמצליח לייצר משהו שנוגע באנשים הוא זה שיצליח. אני אתן דוגמה מתחום אחר. קראתי ספר שאני לא זוכר את שמו, שמדבר על טעם מוזיקלי. יש שם סיפור על צייר פורטרטים מהמאה ה־19 שהיה ממש טוב בפורטרטים והצליח עד שיום אחד המציאו את המצלמה שלקחה לו את כל העבודה. בן אדם בא וצריך לשבת מולך כמה חודשים לפורטרט ואז ישב כמה דקות מול מצלמה יהיה לו פורטרט הרבה יותר מדויק. מה עשה אותו צייר פורטרטים? הפך לצייר אימפרסיוניסטי. הוא בעצם הלך למקום של ״אוקיי, מה הטכנולוגיה יודעת לעשות? היא יודעת לתעד רגע. אני אעשה את ההפך!״ אז מי שיצליח יהיה הבן אדם שיעשה מה שהיא עדיין לא יכולה לעשות.

מגניב. איפה אתה רואה את התחום הזה בעוד... נניח עשר שנים? אה, אז לא עשר שנים, יש לי תחושה שבעוד שנה כבר נהיה במקום אחר לגמרי. אז בעתיד? בעתיד הקרוב.

היכולות ילכו והשתפרו, תהיה דמוקרטיזציה של הכלים וכל אחד יכול לעשות הכול. כיוצרים — צריכים למצוא את הדרך המעניינת, כקהל — צריכים לפתח חוש ביקורת הרבה יותר חד ולא להאמין לכלום! אגב, אם על דור ההורים, או הסבים והסבתות שעליהם מפעילים את כל הפישינג האלה אז היום אני חושב שאת הדור של היום כבר קשה הרבה יותר להפיל בפח. כשהוא מקבל sms של, אני יודע, הגיעה לך חבילה ואתה צריך לשלם שלושה שקלים, ברור לך שאתה לא תלחץ על הדבר הזה. אבל לסבא שלי או לאמא שלי לא ברור. אז אותו דבר יהיה בתחום שלי. גדל פה עכשיו דור שכבר נכנס לעולם שבו צריך להטיל ספק בראיות.

נהדר. ושאלה אחרונה: יש לך איזושהי משאלת לב אישית, של מה הטכנולוגיה הזאת תוכל ליצור בתחום שלך?

תחום שהכי מעניין אותי וגם הכי מפחיד בעיניי הוא עניין של קצת מראה שחורה. אני מדבר על אנשים שהולכים לעולמם ויכולים להמשיך להתקיים בצורה דיגיטלית. יש כבר מודלים של GPT שמאומנים על סט נתונים מאוד ספציפי. אם זה חברות, שלוקחות את כל הצ'אטים של שירות הלקוחות שלהן, מלמדות את זה איזשהו GPT ואז ה־GPT הזה יכול להיות נציג לקוחות אז אתה יכול לקחת את התכתבויות הוואטסאפ של בן אדם שהלך לעולמו, ללמד איזשהו צ'אט GPT איך הבן אדם הזה מדבר, איך הוא מתכתב עם אנשים שונים אתה יכול לקחת את הקול שלו אם יש לך עשר דקות הקלטה של בן אדם ויש לך משהו שאומר את המילים של הבן אדם בקול של הבן אדם ויודע איך הבן אדם מגיב לדברים מסוימים. וזה לא בעתיד... אפשר לעשות את זה היום. אז זה מצד אחד נורא מפחיד מצד שני, זה גם לא יודע, מעניין, מסקרן. כאילו, זה משהו שאפשר לקרוא עליו ב״סיינס פיקשן״ עד לא מזמן והיום אשכרה באמת קורה או יכול לקרות לא יודע אם זה קורה. זה נראה לי משהו נורא מעניין.

לא יודע אם זה... משאלת הלב שלי.


עודד דוידוב

עודד דוידוב

ראש מסלול ההפקה המוזיקלית בבית הספר ״רימון״.

את הריאיון עם עודד דוידוב קיימה הילה פרידמן.

מלחמת האמת בעידן הדיגיטל

אחיה שץ

אחיה שץ, מייסד FakeReporter, מספר על המאבק בפייק בעידן של תקשורת דיגיטלית


אחיה שץ, בן 38, גר ביפו עם בת זוגו מור ולהם שתי בנות. הוא גדל בנטף, יישוב קהילתי בהרי ירושלים, בבית ציוני דתי. התחנך בבתי ספר דתיים והיה מעורב חברתית, תכונה שמאפיינת, לדבריו, את הציונות הדתית. הוא עבר משלב של קידוש האמת לקידוש הספק והחליט לחזור ״בשאלה״. עם הזמן, הבין שגם הספק יכול להפוך לכלי נשק, בייחוד אם הוא משמש כאמצעי להגעה למסקנות מבוססות עובדות.

את שירותו הצבאי עשה שץ ביחידת דובדבן כלוחם ומפקד. חוויית השירות ערערה את האמיתות שעליהם חונך. כשהשתחרר מהצבא, התמקד בפעילות חברתית־פוליטית. שם, גילה כי הרשתות החברתיות, שהיו אמורות לייצר דמוקרטיזציה של השיח, הפכו להיות פלטפורמות לייצור שיח רעיל. הוא הגיע למסקנה, שלפני ניהול שיח דמוקרטי מהותי, יש לפתור את הפוליטיקה של אופן השיח.

שץ הקים את ארגון FakeReporter, כדי להילחם בפעילות זדונית ברשת, לקדם הגנות וזכויות לאזרחים ברשת וליצור מרחב דיגיטלי דמוקרטי ובטוח יותר. הארגון, שפועל כבר שלוש שנים, עוסק בין היתר בזיהוי ונטרול של קמפיינים שקריים ורשתות זרות המנצלות את השיח הרעיל בישראל לצרכיהם.

מה זה פייק?

פייק הוא תופעה המתפתחת בעולם הכזב והשקר. שקרים נמצאים בליבו של הטבע האנושי, ואף אצל חיות, כחלק מאסטרטגיית הישרדות. המושג ״פייק״ הרחיב בהתפתחותו המודרנית את משמעותו מעבר לתוכן שקרי וכלל גם שינוי באופן ההפצה של השקר. כיום אנו שואלים: מי הדובר? האם ניתן להאמין לו? האם הוא אותנטי? אנו עדים לבוטים, חשבונות אנונימיים ומכונות רעל מתוחכמות. כך, פייק במובנו המודרני מטיל ספק בעובדות, והוא נמצא בספקטרום המשתרע משקר מוחלט ועד למקרי ביניים עמומים.

בעידן הפוסט־דיגיטלי, שבו אנחנו חיים, הפייק קיבל חיים חדשים. הוא מאפשר הפצה מהירה וקלה של השקר, ומשנה את הכלים הישנים של שקר לכלים חדשים ויעילים יותר. העידן הנוכחי מוצף במידע, והאתגר הוא לזהות ולהבחין בין אמת לשקר.

מה המתודולוגיה של FakeReporter להגדרת פייק?

קודם כל בודקים את סוג הפייק: האם מדובר בפייק שפורסם בשוגג או בכוונה? האם מדובר בתוכן שקרי או בתוכן שהוצא מקונטקסט? יש לנקוט בזהירות שלא לתת במה לפייק ולעורר אותו מחדש. הפניות על פייקים מגיעות מהציבור, ולאחר מכן נכנסות למחלקת החקר. מחלקת המחקר משתמשת בטכניקות OSINT — מודיעין ממקורות גלויים, ומורכבת ממנתחי מידע ומתנדבים. התוצאות מתפרסמות ברשתות החברתיות או בשיתוף פעולה עם עיתונים כדי להגדיל את החשיפה.

למה הוגדרו דיסאינפורמציה ומיסאינפורמציה כסיכון מספר אחד על העולם?

הפורום הכלכלי העולמי פרסם את דוח הסיכונים הגלובליים לשנת 2024. לפי ממצאיו, הסיכון המשמעותי ביותר לעולם הוא דיסאינפורמציה ומיסאינפורמציה, יותר מאירועי מזג אוויר קיצוניים ומלחמות.

הדיסאינפורמציה והמיסאינפורמציה מאיימות על תפיסת המציאות שלנו והשפעתם רלוונטית לממסדים שונים כמו אקדמיה, מדע, כלכלה וחברה. הקיום האנושי המודרני מתבסס על אמונה בממסדים, כאשר מטילים בהם ספק, הבסיס לקיום האנושי מתערער.

עם כניסתה של שנת 2024, שהיא שנת בחירות עולמית, קיים חשש מפייק ומכלים מזויפים המשמשים לשקר. כמו אירועי הסתערות על הקפיטול, והקמפיינים על ״בגידה מבפנים״ אצלנו. השיח שיוצר הפייק דוחה את קבלת המציאות, מוביל להקצנה ואלימות ומערער משטרים דמוקרטיים. מצד שני, משטרים לא דמוקרטיים משתמשים בכלים אלו כדי לאיים על דמוקרטיות אחרות או לשלוט באזרחיהם.

ניתן לתמצת זאת במוטו הפנימי של פייסבוק "Move Fast and Break Things", התקדמות מהירה היא טכנולוגית, אך הדברים שנשברים הם בני האדם.

לאן הולך הפייק בישראל ובעולם?

בשנים האחרונות מתגלה מגמה מדאיגה בפייק, הן בישראל והן בעולם. הוא מתפתח במהירות, הטכנולוגיה החדשה פיצחה את מניעי ההתנהגות האנושית, והבינה המלאכותית הקלה על הפצת פייק בהיקף המוני. הרגולציה לא מתמודדת עם הקצב המהיר של הטכנולוגיה, והפוליטיקה מנצלת את היכולות הטכנולוגיות לטובתה לפני שמחליטה לתקן אותן. ניתן לתמצת זאת במוטו הפנימי של פייסבוק "Move Fast and Break Things", התקדמות מהירה היא טכנולוגית, אך הדברים שנשברים הם בני האדם.

פופוליזם ניזון מפייק. מנהיגים מנסים לפנות לרגשות ולהציג עצמם כמייצגים של ״העם“ למרות שאינם כאלה. הפופוליסטים משתמשים בקידום לא אותנטי, בבוטים ובקניית לייקים כדי ליצור מצג שווא של פופולריות. כאשר המציאות אינה תואמת את הפופולריות הרצויה של המנהיג, יוצרים מציאות חדשה באמצעות פייק ושקרים.

מה מקומה של התקשורת המסורתית בעידן הפייק ברשתות החברתיות?

עיתונאים של התקשורת המסורתית הפכו למשפיענים ברשתות החברתיות. למשל אם ניקח את נדב אייל וינון מגל (ללא קשר לדעותיהם), כל אחד יושב בפאנל חדשות מסורתי אבל אם נעיין בחשבון הטוויטר שלהם נמצא שהם משפיעים על אנשים ומקבלי החלטות מעבר לזירה המסורתית שלהם.

ברשתות החברתיות כותבים היום עיתונאים ככל העולה על רוחם ללא צנזורה או בקרה של עורך חדשות, וכך מכרסמים באתיקה העיתונאית שלהם. הדוגמא המובהקת לאותה ״תקשורת חדשה״ היא ערוץ 14. כאשר צופים בתוכנית ״הפטריוטים“ לא ניתן להבין האם מדובר בחדשות, פרשנות או סאטירה. מסביב למגישי החדשות יש קהל שמדמה ״לייקים“ על תכנים ״בחדשות“.

האם יש אחריות המוטלת על חברות ה־Big Tech?

כן, אחריות מהותית מוטלת על חברות ה־Big Tech בכל הקשור לפייק ושיח אלים. לחברות אלו יש יכולת לטפל בבעיית הפייק, אך אין להן האינטרס לעשות כן, מאחר והמוטיבציה העיקרית שלהן היא השגת רווחים. ניתן לראות זאת בהקשר של המלחמה: אחרי הטבח ב־7 באוקטובר, פייסבוק העלתה תוך מספר שעות סרטונים קונספירטיביים על ״הבגידה מבפנים“, והמילים הטרנדיות בטוויטר היו ״הבגידה מבפנים“. ללא בקרה על הרשתות החברתיות, יש בכוחן להפיל ולפרק מדינה.

איך מונעים מצב כזה?

באמצעות רגולציה. צריך לשבח את ה־Digital Services Act באיחוד האירופי, שמטיל אחריות על חברות הטכנולוגיה ליצור מרחב אינטרנטי בטוח ודמוקרטי, עם קנסות כבדים לחברות שלא יפעלו לפי החוק.

רגולציה לא תפגע בחופש הביטוי?

רגולציה לא קשורה לחופש ביטוי. הבעיה היא בהטעיה ובחוסר שקיפות. כמו פוסטים ממומנים על ידי מפלגות שלא מצהירות על כך ויוצרות את הרושם כי הפוסטים נכתבו על ידי אנשים ״אמיתיים“ שתומכים בהן. בעיה נוספת היא הבוטים שמפרסמים ומגיבים ברחבי הרשת, לבוט אין זכות לחופש ביטוי, היות והוא אינו בן אדם.

מה הפייק הכי מהותי ובעל ההשלכות הכי הרסניות שנתקלת בו?

הפייק של גניבת הבחירות בייחוד בארה״ב. מדובר בפייק בעל תוצאות הרסניות וממשיות בשטח. כולנו זוכרים את הסתערות על הקפיטול ב־6 לינואר 2021 שגבה את חייהם של מספר אנשים. בישראל חוו חברי ועדת הבחירות והשופטים התקפות קשות והאשמות ש״גנבו את הבחירות״. הדברים הגיעו ישירות מראש הממשלה אל האזרחים, והייתה סכנה ממשית להסתערות על הכנסת.

זה עבר בשקט וללא תשומת לב מספקת ואני חושש שהעניין הזה יחזור בבחירות הבאות כי הפוליטיקאים הפכו אותו לאמצעי לגיטימי. אחרי השבעה באוקטובר קודמה הקונספירציה של ״עבודה מבפנים״ מתוך גורמים בממשלה וזו שימשה את מדינות ערב כדי לקדם את הנרטיב לפיו הטבח הוא המצאה ישראלית.

FakeReporter עובדים עם גופי ממשלה?

FakeReporter לא עובדים ישירות עם הממשלה כדי להיות א־פוליטיים. במקרים מסוימים היה שיתוף פעולה עם משרד הבריאות בכל הנוגע לפייק הקשור לקורונה. כמו כן, עובדים עם גופי ביטחון בכל הנוגע לחשבונות מזויפים מרשתות זרות. FakeReporter מופיעים בוועדות בכנסת הנוגעות לחקיקה בנוגע לפייק ומרחב הרשת.


אחיה שץ

אחיה שץ

פעיל חברתי בעל מומחיות בתחום התקשורת והמדיה, מנכ״ל פייק ריפורטר, בשנת 2021 נבחר על ידי מגזין TheMarker כאחד מ־40 אנשי המקצוע הצעירים והמבטיחים בישראל בעיתון דה מרקר.

את הריאיון עם אחיה שץ קיים אופיר לוי, סטודנט בשנה השלישית לתואר במשפטים באוניברסיטת רייכמן ומשתתף בתוכנית רובינשטיין למנהיגות חוקתית.

מצב האומה

https://www.youtube.com/embed/jDUc4nHrvgg?si=4AnHMiuqbHtXvFzz

פרופ׳ ליאב אורגד ופרופ׳ יניב רוזנאי בראיון מיוחד על מצב האומה עם דוד בן־גוריון ומנחם בגין


על שקרים, מניפולציות והונאה עצמית

רועי צור

רועי צור על הקשר בין תיאוריות קונספירציה, שקרים של פוליטיקאים והתיאוריה הפרוידיאנית


״השקר כבר חצה חצי עולם, בזמן שהאמת עדיין נועלת נעליים״ ו. צ׳רצ׳יל.

כפטריות אחרי הגשם, נבטו תאוריות קונספירציה לאחר השבעה באוקטובר, בעוד שברחבי העולם הנחשב נאור הופצו תאוריות סמי־אנטישמיות ואנטי ישראליות המתייחסות להתנהלות ישראל בעזה. אחד הקשיים ההתפתחותיים שלנו נובע מהקושי להכיל מפגש עם מציאות חיצונית מכאיבה ומתסכלת שאינה סרה למרותנו או להשפעתנו. מנחם לחשוב שבוגדים מבפנים אחראים למה שקרה ב־07.10, מאשר המחשבה המורכבת שיתכן ואנו לא חסינים כפי שחשבנו.

מרגיע יותר לפצל את העולם לתוקפן ישראלי ולקורבן פלסטיני, צעד שמתאים לתאוריות פוסט־קולוניאליסטיות, מאשר לחשוב באופן מורכב. השקר מפשט ואילו האמת מורכבת ומורכבות עלולה להכאיב. המורכבת דורשת מאיתנו לעצור, להשתהות, להעמיק ולחוות את כאב הקיום האנושי מבלי שהיא מספקת הרגעה מיידית, אישור ופתרונות קסם מיידיים.

המפגש עם הבלתי צפוי, המפתיע והלא ודאי בעולם החיצון מערער את תחושת העצמי שלנו וגורם לחלקנו לסגת חזרה פנימה לתוך עצמנו, תוך כדי שאנו בוראים מציאות חלופית ואשלייתית שנוח לנו יותר להתמודד איתה.

בהקשר זה ניסח פרויד שני עקרונות לתפקוד נפשי. האחד הוא עיקרון העונג והשני הוא עיקרון המציאות. על־פי עקרון העונג, לנפש יש נטייה לחזור למצבי סיפוק והנאה ולהימנע ממצבי כאב ותסכול בכל פעם שהמפגש עם המציאות קשה מידי. עקרון העונג הוא כמו בועה שאדם חי בתוכה, כל עוד הוא מקבל את הסיפוק המיוחל הנובע מנסיגה מהמציאות החיצונית. תינוק רעב יכול להזות שד גדוש חלב ולהרגיע את עצמו, אולם כאשר הוא נוכח שההזיה של השד אינה מספקת יותר מהקלה רגעית, הוא מכיר במציאות שעליו לחפש אחר שד אמיתי ומזין בעולם החיצון. אדם יכול להאמין כי המציאות מתיישבת או מתנהלת על־פי העקרונות שהוא מאמין בהם ולדבוק בחצאי אמיתות ובאינפורמציה מסולפת התואמת את תפיסת עולמו כל עוד הדבר מספק לו הקלה ואינו מתנגש עם צורך אחר או מצריך ממנו להתמודד עם המציאות האמיתית.

1.png

איך הנפש מתגוננת

הנפש עושה זאת באמצעות מגוון מניפולציות רגשיות, לא רק הונאות עצמיות, לדוגמא; אימפולסיביות (להיפטר מהר ממשהו), ציניות (להקטין כאב של התפכחות), זעם (לא להרגיש חולשה), ריצוי (להימנע מקונפליקט), סיפוק מידי (להימנע מכאב ההמתנה). כל אלה הם ניסיונות להקטין את כאב הקיום ולהגביר עונג הכרוך בידיעה מוחלטת של מה שקורה או עומד לקרות. לכן גם היצמדות לתרחישים קטסטרופליים על הוודאות האשלייתית הכרוכה בהם, היא באופן פרדוקסלי סוג של הקלה לנפש החרדה.

לא כל אחד מסוגל לעשות את המעבר מעקרון העונג לעקרון המציאות כיוון שהוא מטלטל את תחושת הערך העצמי והביטחון השבריריים שלהם ופוגע באותנטיות ובחיוניות שלהם. מדובר במעין חוסר יכולת להשלים עם הפער בין המציאות הפנימית לחיצונית כך שהמעבר לעקרון המציאות מרגיש להם כפגיעה מסוימת בשלמותם האישית. שקר טוב עוזר להם מכיוון שהוא מהווה גשר בין שני העולמות, הוא לוקח חלקים מהמציאות אך עדיין חווה אותם באופן מעוות ומענג.

קחו לדוגמא אנשים שמאמינים בתאוריות קונספירציה או לשטיפת המוח שעושה להם מנהיג כלשהו. בין אם אנו לגמרי לא מאמינים למתרחש (כפי שקורה בקונספירציה) או מאמינים לגמרי לאדם אחר (כפי שקורה בשטיפת מוח), בשתי הדוגמאות אנו מתכחשים לרכיב הלא־ידוע במציאות ומחליפים אותו ברכיב לכאורה ידוע אך למעשה מומצא — תיאוריית קונספירציה בראשון, ושקר מוצלח של מנהיג בשני. בתמורה להכחשת המציאות אנו מקלים על כאבנו וחוסכים לנו מאמץ וכאב הקשורים בלמידה ובהתפתחות.

המחיר שאדם משלם על הולכת השולל העצמית הזו הוא כבד מנשוא מכיוון שהוא נשען על פנטזיה או בדיה שנועדה ליצור מציאות נפשית חלופית שהאדם חווה כאמיתית יותר מהמציאות בפועל. חשיבה מעין זו משתמשת במציאות מומצאת כתחליף למציאות הקיימת בכדי לשמר את עולמו הפנימי השברירי. כתוצאה מכך, אנו לא למדים דבר מהניסיון, מהחוויה, מהמפגש עם העולם החיצוני ועם האחֵרוּת הסובייקטיבית של מצבים ואנשים אחרים. אנו לא מעשירים את עולמנו אלא כלואים בתוך עולם פנימי מומצא ויכולים במקרי קיצון לשגות במחשבות שווא ובאשליות שאנו בוראים בעולמנו הפנימי.

חשיבה מאגית

במצב פסיכולוגי שבו אנו לא מסוגלים ללמוד מהחוויה ואף מתקשים להבחין בין מציאות לחלומות בהקיץ (כמו היטלר בימיו האחרונים בבונקר) אנו מונְעִים מעצמנו צמיחה פסיכולוגית שמקרבת אותנו לאמת שמתרחשת באמצעות מפגש אמיתי עם המציאות החיצונית הכרוך בכאב ובתסכול ובלמידה ממנו.

בתוך יחסים בין־אישיים הדבר כרוך ביכולת להכיל רגשות פחות נעימים כגון אשמה או בושה הדוחפים אותנו ללקיחת אחריות, לחרטה כנה ואמיתית ולתיקון שנובע מתוך מפגש אמיתי עם האחר. ככל שאנו אסירים של עולמנו הפנימי, חיינו הרגשיים מצומצמים כיוון שהאחר הופך לאובייקט ותו לא. האחר הופך לכלי המשמש להצלחה, להתקדמות, להאדרה מזויפת של העצמי וליצירת ערך עצמי מנופח, שגורם למנהיג דמגוג לדוגמא, לחשוב שהוא יכול להתעלות בחוכמתו על כל אחד ובכל עת. בעוד שהוא חי למעשה בתוך עצמו, מבודד, בודד, אומלל ומנותק מכל מה שיכול להזין אותו ולקרב אותו לאמת הרגשית שלו ולמפגש קרוב ואינטימי עם אנשים אחרים.

הפסיכולוגיה מכנה הלך חשיבה מעין זה ״חשיבה מאגית״, כלומר ״כל יכולה״. היא משמשת למטרה אחת בלבד — לחמוק מעימות עם האמת הכואבת שעולה מהתנסותו של האדם עם המציאות. בחשיבה מאגית אנו מאמינים שאנו היוצרים הבלעדיים של המציאות שבה אנו ואחרים חיים. זוהי חשיבה מנחמת משום שהיא מבוססת על פנטזיה שבה הכול בשליטה כל יכולה של הנפש. השימוש בפנטזיה מעין זו משרת את האשליה המרכזית בחשיבה מאגית והיא, שהאדם אינו נתון לחוקים התקפים בנוגע לאחרים או לכל הפחות, הוא מסוגל לחמוק מהם.

שקרים, פייק, מניפולציות והונאות עצמיות הם ביטוי לחשיבה מאגית מאחר שהם עוזרים לנו לברוא מציאות פנימית אלטרנטיבית ואשלייתית כאשר המציאות החיצונית מכאיבה לנו מידי.

שקרים, פייק, מניפולציות והונאות עצמיות הם ביטוי לחשיבה מאגית מאחר שהם עוזרים לנו לברוא מציאות פנימית אלטרנטיבית ואשלייתית כאשר המציאות החיצונית מכאיבה לנו מידי. כך אנו מסובבים את משמעות הדברים באופן שיביא לכך שידינו תהיה על העליונה, תוך כדי שאנו חומקים מהפגנת פגיעוּת או ספק עצמי.

מה עושה לנו שקר מוצלח

שקר מוצלח מונע חשיבה רחבה ומורכבת יותר ולכן הוא אטרקטיבי. לרוב הוא עובד כיוון שהוא מוריד מאיתנו את הנטל הכרוך בלפגוש את המציאות כפי שהיא ולחשוב באופן עצמאי, ביקורתי ועמוק. פוליטיקאי מניפולטור, דמגוג או שקרן יכול לשנות את דעתו כמו זיקית גם במחיר של פגיעה באחר תוך כדי שהוא הופך את עצמו למי שאנו מתקשים להאמין לו. אולם, כל זה לא משנה עבורו, משום שכל עוד הוא מוצא את הזווית הנכונה, השורה הנכונה, הכיוון הנכון, הוא יוצא מנצח.

כפי שקורה לרוב במלודרמה האנושית, הצורך שלנו להקל על עצמנו באמצעות שקרים מתנגש בצורך האנושי בחקר האמת ובסקרנות. אנו מוצאים עצמנו כלואים בתוך עימות קבוע בין שני כוחות נפש אדירים: צורך קבוע בהלימה בין העולם הפנימי לחיצוני מול יושרה. בהקשר זה טען הפסיכואנליטיקאי ו. ביון ״בהישעני על הניסיון הפסיכואנליטי, זוכר אני כי צמיחה מנטאלית בריאה תלויה באמת כפי שיצור חי תלוי במזון. אם היא נעדרת או חסרה, האישיות מתנוונת.״ פגישה עם האמת אינה מתגמלת באופן מידי כמו המפגש עם השקר.

האמת היא ביישנית, היא זקוקה לזמן, דורשת מאיתנו להמתין, להאט, לשאת אי ודאות ואי ידיעה. היא דורשת מאיתנו להרפות, להתמסר, לעמוד בפיתוי של ההזדהות עם התשוקות והפחדים שלנו ובעיקר עם אותו החלק בנו היודע בוודאות. האמת מתגלה בפנינו רק כשאנו מתמסרים למציאות כפי שהיא מגלה עצמה ברגע הנוכחי גם אם היא מעוררת בנו אי נוחות רבה. האמת מזמינה אותנו למפגש בלתי אמצעי עם החוויה של עצמנו בתוך המציאות הלא ודאית וזאת מבלי לברוח למניפולציות, הונאות עצמיות וטשטוש עצמי.


רועי צור

רועי צור

מייסד ״דרך הקשר — הבית לטיפול במערכות יחסים״ ועוסק בטיפול פרטני וזוגי.

כיצד מגינים על זיכרון השואה במציאות של פייק?

תמי קינברג

תמי קינברג על מציאות בה עומדת השואה כתזכורת מצמררת להשלכות הקשות של עיוות האמת למען אג׳נדות קיצוניות


כיצד מתקבעת תודעה? נראה כי בתחום עיצוב דעת קהל ותעמולה, ניתן ללמוד הרבה מהמפלגה הנאצית. הנאצים השקיעו מאמצים עצומים בתעמולת כזב ובאמצעי הטעיה, כדי למנוע ולהפחית פעולות התנגדות יהודיות ולאפשר תהליך שיטתי, ״תעשייתי“, יעיל וזול, שיצריך כוחות הפעלה ושמירה מעטים יחסית.

גטו טרזיינשטאט יכול להיות מקרה מבחן שמשקף את הציניות בה נקטו הגרמנים להטעיה והפצת כזב. לגטו/מחנה מעבר זה, שנמצא במרחק כ־60 ק״מ מהעיר פראג, נשלחו יהודי מרכז אירופה במסלול המוביל אל מחנות ההשמדה, בעיקר אושוויץ־בירקנאו. כיום זכור גטו זה כ־״גטו לדוגמא״ בזכות ההצגה הגדולה שהוכנה בו למשלחת הצלב האדום הבינלאומי וסרט התעמולה שהוקרן לאחר ביקור המשלחת.

הסוד הגדול בכל שקר טוב הוא לזרוע בו גרעין של אמת. היהודים שגורשו לגטו טרזיינשטאט הביאו איתם מפראג, וינה וברלין את תרבותם — מוזיקה, ספרות, תיאטרון וספורט. הגרמנים הבינו איך לנצל זאת לתועלתם והרשו להם לקיים בגטו חיי תרבות וספורט.

לקראת הביקורת הפך גטו טרזיינשטאט ל־״אזור התיישבות יהודי״, רחובות העיר נוקו, נבנה גן ילדים ובו משחקים וחדר רחצה עם ברזים נאים שלא היו מחוברים לצנרת.

כשהידיעות על התנאים הקשים בגטאות ובמחנות התפרסמו החל לחץ על גרמניה לאפשר בדיקה של הצלב האדום הבינלאומי. לקראת הביקורת הפך גטו טרזיינשטאט ל־״אזור התיישבות יהודי“, רחובות העיר נוקו (במברשות ע״י האסירים היהודים), נבנה גן ילדים ובו משחקים וחדר רחצה עם ברזים נאים שלא היו מחוברים לצנרת. הוכן פביליון לנגינת תזמורת בפארק העיר, פרחים נשתלו בכיכר העיר שבדרך כלל הייתה מחוץ לתחום ליהודים ועוד כהנה וכהנה פעולות שהציגו את העיר כמקום רגיל למגורים. ביקור הצלב האדום ביוני 1944 עבר בהצלחה. ההצגה הייתה מושלמת, ובעקבות זאת הוחלט לצלם סרט שיציג את ״אזור ההתיישבות היהודי טרזיינשטאט״.

הסרט נעשה במקצועיות גאונית. כדוגמא לכך אפשר להביא את הסצנה המתארת משחק כדורגל באחד מקסרקטיני הגטו. במשך כשלוש שנים התקיימה בגטו ליגת כדורגל (למעשה קט־רגל). עבור האסירים היהודים היו 90 דקות המשחק מפלט מהמציאות בה חיו. רגעי המשחק סיפקו מעין ״נורמליות״ במקום של רעב, חולי, מוות ואימה.

לקראת צילום סצנת הכדורגל בחרו הגרמנים 2,000 ניצבים ובהם ילדים, זקנים, נשים. (הפרטים ידועים מתיאור של אחד מהילדים ביומנו). הם הוכרחו לצפות במשחק, לעודד, לצחוק ולהראות כמה הם נהנים. בפינות המגרש עמדו חיילי SS, שאינם נראים כמובן בסרט, שהשגיחו על הנעשה.

ניתוח של זוויות הצילום והתקריבים מרתק, והוא נושא לדיון בפני עצמו. התוצאה הייתה סרט שניתן גם כיום למצוא באינטרנט והוא מציג קהל אותנטי ומגוון שנהנה ממשחק כדורגל. משחק שנראה רגיל לחלוטין, מלבד הטלאי הצהוב על בגדי השחקנים והצופים. קשה לנחש שמדובר במקום בו מתו קרוב ל־35,000 איש בגלל התנאים האיומים.

מצג השווא בסרט התעמולה הוא כלי בהכחשת שואה והפצת כזב. בית טרזין מציג את האופן המתוחכם בו ניסו הנאצים להסוות את מעשיהם. משחק הכדורגל קרוב לליבם של רבים והנושא מעניין ומושך גם מי שלא חובב היסטוריה.

סצנת הכדורגל ממחישה איך אפשר בקלות ליפול למלכודת המניפולטיבית של ויזואליה מבוימת. עם התקדמות הטכנולוגיה, היכולת לעוות את המציאות נעשית הרבה יותר קלה ומשכנעת.


תמי קינברג

תמי קינברג

מנכ״לית בית טרזין שמטרתו להנציח את זיכרם של אסירי גטו טרזיינשטאט

מה בין מיתוס לפייק?

דוד אוחנה

פרופ׳ דוד אוחנה על ההבדל בין פייק למיתוס ותרבות הפייק כאנטיתזה לערכי הנאורות.


פעם נהגו לכנות ״פייק״ בכינוי ״מיתוס״, דהיינו סיפור כזב, מעשה רמייה, נרטיב מומצא או מניפולציה לכל דורש. אך האם מיתוס הוא פייק? מיתוס הוא אמת בעיני המספר אותו, אמת פרספקטיבית, אופן של פרשנות שאיננו מנמק עובדות אלא מאשש אותן.

האנתרופולוג קלוד לוי־שטראוס סבר שלמעשה איננו יוצרים את המיתוסים; המיתוסים יוצרים את עצמם באמצעותנו. כלומר, האינטרסים או זוויות הראייה שלנו קיימים ועומדים תמיד: אנו רק מלבישים עליהם מיתוסים חדשים.

חוקר התקשורת מרשל מקלוהן הבין כי התקשורת היא המיתולוגיה המודרנית, בכתבו: ״אנו מתחילים לבנות מחדש את הרגשות הקדמונים שנותקנו מהם. אנו מתחילים לחיות שוב את המיתוס״. המיתוס התקשורתי הלך והתפרט בישראל מערוץ ממלכתי לערוצים אחדים, ומשם לאתרי תקשורת, לרשתות חברתיות ולבלוגים.

תקשורת ההמונים החלה מונעת על ידי ההמונים עצמם, ולא נודע כי באה אל קרבם. אולם רק לכאורה נטל הפרט את העוצמה התקשורתית. מאחורי המסך או המקלדת או ערוצי המידע החלו לשלוט עריצי המידע החדשים — גוגל, טוויטר, אמזון ודומיהם.

מילון מושגים

Deep State

המונח מתייחס לרשת סודית של פקידי ממשל שלא נבחרו על ידי הציבור באופן דמוקרטי הפועלים באופן חוקי כדי להשפיע על מדיניות הממשלה. לעיתים המושג מתייחס גם לגופים פרטיים, הפועלים מחוץ למסגרת גבולות החוק כדי להשפיע ולחוקק את מדיניות הממשלה. התפיסה מציעה שאנשים וארגונים אלה עובדים מאחורי הקלעים, ועשויים לעקוף או להשפיע על החלטות ומדיניות נבחרי ציבור. המונח בעיקר נמצא בשיח פוליטי ובתיאוריות קונספירציה רבות. מבחינה היסטורית, אפשר לייחס את הרעיון של Deep State למונח הטורקי "derin devlet" שמתורגם באופן מילולי ״למדינה עמוקה״. בטורקיה בתקופת האימפריה העות׳מאנית, קמה תנועה פוליטית בשם הטורקים הצעירים שרצו להפיל את האימפריה. על מנת להפיל אותה, הם כרתו בריתות עם עבריינים וכנופיות ברחבי המדינה. האזרחים קראו לאותם עבריינים Deep State, כדי לתאר שיטה מקבילה של ממשל שבה אנשים לא רשמיים או לא מוכרים מילאו תפקידים משמעותיים ביישום מדיניות המדינה.

אמת אלטרנטיבית

ידוע גם כ״עובדה חלופית״ — הצגת מידע או עובדות מסוימות באופן שסותר ראיות או מציאות אובייקטיביות, המשמשות לעיצוב תפיסה ציבורית או לתמוך בנרטיב ספציפי. מונח זה מזוהה לעתים קרובות עם עיוות או פרשנות מכוונת של עובדות למטרות פוליטיות ואידיאולוגיות.

Fake

(״פייק״, בעברית מזויף או זיוף) — מושג המתייחס לכל דבר שאינו אמיתי או חיקוי של משהו אמיתי, שנוצר לרוב מתוך כוונה להונות. בהקשר רחב יותר, ניתן להשתמש בפייק ליצור ידיעות מזויפות, תמונות מפוברקות, התנהגות שאינה אותנטית כך שתראה אמיתית. המושג הופיע לראשונה ב־1819 במילון הסלנג הפלילי של ג'יימס הארדי ווקס. המילה שימשה בקרב פושעים באנגליה של המאה ה־18 וה־19, עם משמעויות שנעו בין שוד לזיוף. מקורותיה המדויקים של המילה אינם ברורים, אך ייתכן שהיא קשורה ל־'fegen' הגרמני או 'vegen' ההולנדי, שפירושו ׳ללטש׳, או הלטינית 'facio', שפירושה ׳לעשות׳.

הנדסת תודעה

פעולה לעיצוב רעיונות בציבור הרחב במגוון דרכים, מבלי שניתן לדעת שכוונתה לעצב את החשיבה. הנדסת התודעה יכולה להיות סמויה מן העין, תוך ״מסגור״ שלה ככתבה עיתונאית לגיטימית. לעיתים, מדובר במסרים פוליטיים סמויים המועברים באופן ישיר על ידי נבחר ציבור או פעיל פוליטית או קמפיין בחירות עם השפעות פסיכולוגיות. הנדסת התודעה נבדלת ״מתעמולה״ בכך שתעמולה היא גלויה יותר, ונועדה לשכנע באופן ישיר.

התקשורת הפכה אם כן, במובנים רבים, למיתולוגיה מודרנית. את הפילוסופיה והספרות (שאמנם היו נחלת מעטים אך בכל זאת נחשבו כראויות בעיני רבים) ירשה תקשורת ההמונים. היא הייתה פחות מטפיסית ויותר שטחית, כמו החיים הפוסט־מודרניים עצמם.

התקשורת בונה ויוצרת מיתוסים, מתדלקת ומפיצה אותם. לפיכך השאלה איננה האם התקשורת מייצרת ידיעות שאין באפשרותנו לאמת או לשלול את אמיתותם, אלא כיצד נעשית הבנייה תקשורתית של מנהיגים או גיבורי תרבות, מה המכניזם המאפשר ידיעות לא בדוקות, שמועות זדון, האשמות שווא? שהרי האפקט שלהן איננו בהוכחת אמיתותן, אלא בעצם נוכחותן.

האם התקשורת משקפת דימויים או יוצרת אותם? האם היא גורמת לחזקים להתחזק ולחלשים להיחלש? בעידן המודרני של אידאולוגיות (קולקטיביות ומגויסות) שלטה בעבר תעמולה לאומית ותקשורת מטעם המדינה, ההכוונה וההתניה היו מכוונות מלמעלה; ואילו בעידן הפוסט־מודרני הנוכחי של תקשורת (המופרטת לנרטיבים) והרשתות החברתיות נדמה ששבנו להמלצת הפסוק התנ״כי: ״לא תהיה אחרי רבים לרעות״ (שמות, כ״ג, ב)

פייק הוא שימוש מודע בשקר כאמצעי להשגת מניפולציה על התודעה. כאשר אדם או קבוצה מפיצים פייק ניוז הם בהכרח מודעים לאקט המניפולטיבי.

מיתוס הוא אופן מסוים של נרטיב, סיפור של זהות, עדות עצמית שבני אדם מספרים לעצמם על האמת הפרטיקולרית שלהם, האמת של אידאולוגיה מסוימת, של קבוצה אתנית או אמונה דתית. אמת זו איננה מתיימרת להיות נחלת הכלל או אמת אוניברסלית, אולם אין היא בבחינת שקר, פעולה במרמה או הפצת כזב. ואילו פייק הוא שימוש מודע בשקר כאמצעי להשגת מניפולציה של התודעה.

כאשר אדם או קבוצה מפיצים פייק־ניוז, הם מודעים לאקט המניפולטיבי, שהרי הם שואלים מיהי קבוצת ההתייחסות, מה הנרטיב שלה, מהן רגישויותיה, ובהתאם מתמרנים את החומרים הרעילים ומכוונים חבילת עובדות, שחלקן או מרביתן שקרית; מבררים מי הפציינט ובהתאמה מציעים תרופה, או נכון יהיה לומר, בוחרים בקובעת התרעלה המתאימה.

יש להכיר היטב את היעד שאליו מכוון הפייק על מנת להיות אפקטיבי ולערוך שינוי תודעתי שבו מעוניינים — לתעב קבוצה, להשניא אדם, להדביק סטיגמה. האפקטיביות תהיה גדולה ללא גישה בוטה מדי בשקרים. האופן לעשות זאת הוא לנטוע עובדות אמיתיות מסוימות בטיעון השקרי הכולל.

נעיין בשתי דוגמאות של פייק מהעת האחרונה. בבית משפט השלום בתל אביב נדונה ב־31 בינואר תביעתו של ראש עיריית תל אביב רון חולדאי נגד שרת התחבורה מירי רגב בגין לשון הרע. רגב טענה בזמן קמפיין הליכוד בבחירות כי חולדאי ״הודיע שלא יאשר הנחת תפילין ברחוב״. עורכי דינו של חולדאי השיבו כי אמירה זו היא חלק מ״מסע השמצות מכוון ומתוזמן״. הדיון בבית המשפט היה הצגה שלמה של פייק ניוז שהובילה רגב בעדותה, שבה ניסתה לשכנע את בית המשפט כי עיריית תל אביב אסרה על הקמת דוכנים בקרבת מוסדות חינוך, ובכך למעשה אסרה בפועל על הנחת תפילין במרחב הציבורי. היא ביקשה להוכיח את דבריה בטענה, כי לפי ההלכה אי אפשר להניח תפילין באוויר, וחייבים לשם כך משטח בסיסי.

ההגבלה בחוק על דוכן תפילין שוללת לדעתה את האפשרות להתפלל. הפייק בטענתה נעוץ בהנחת עובדה שקרית כי נאסר להניח תפילין בפרהסיה, שעה שלאמיתו של דבר הוצאה תקנה עירונית כי אין לנהל תעמולה דתית בקרב מוסדות חינוך, היות שילדים מתקשים להבחין בין ערכי חינוך למושאים תעמולתיים.

דוגמא שנייה היא טענתה של ח״כ טלי גוטליב כי בעלה של פרופ׳ שקמה ברסלר (ממנהיגות המחאה בקפלן נגד ההפיכה המשטרית), הוא עובד שירות הביטחון שנפגש עם בכיר החמאס יחיא סינוואר מספר ימים לפני ה־7 באוקטובר. היא הוסיפה גם שהתקיימה פגישה של ברסלר עם ראש המוסד דדי ברנע.

גוטליב האשימה בעצם את ברסלר ובעלה בבגידה. השימוש המניפולטיבי כאן בפייק ברור כשמש: נעשית מניפולציה בעובדות אמיתיות מסוימות — אמת היא כי ברסלר פועלת פוליטית להפלת הממשלה, ואמת היא כי בעלה עובד בשירות הביטחון. עובדות אלה, והקישור המניפולטיבי ביניהן, נועדו לבסס תמונה תעמולתית שבה הבסיס העובדתי, המקובל ללא עוררין, מקנה אמינות ומאפשר לבנות מעליו קומת שקרים, תככים ומזימות. ללא הבסיס העובדתי החלקי כל פירמידת השקרים הייתה מתגלה כעורבא פרח.

המשותף לשתי פוליטיקאיות אלה, מלבד ניצול מעמדן התקשורתי ושימוש ציני בחסינותן הפרלמנטרית, הוא הנחתן הנכונה כי אנו מצויים בעיצומו של עידן תקשורת מופרט, שבו עצם הטחת אשמה, גם ללא ביסוסה, דיו לפגוע בשמו הטוב של יריב פוליטי. בעידן של רשתות חברתיות, שבו מתרוצצים הרבה מיליונים של נרטיבים נעדרי שליטה, קשה מאוד להפעיל פיקוח של חוק לשון הרע.

עצם המשמעות של מהו ״רע״ חלף מן העולם. משעה שהנחת האוניברסליות נזרקה לפח ההיסטוריה, ניטל עוקצה של התבונה המאפשרת להבחין בין אמת לשקר, והתאיידה האתיקה המסורתית המבחינה בין טוב לרע. פרידריך ניטשה לא שיער שקריאתו ״מעבר לטוב ולרוע״, שנועדה במקורה להיות קריאה ביקורתית, תהפוך כעבור יותר ממאה שנה לכאוס פרוע שבו אין דין ואין דיין. מרגע שפייק שוחרר לאוויר, אימות או הפרכת העובדות כבר אינם רלוונטים. מכיוון שאין יותר אמת (אוניברסלית) המקובלת על כולם, הנרטיב (הפרטיקולרי) עלול להפוך פייק משעה שיתבסס על עובדות חלקיות בלבד, שחלקיותן בהבהרת התמונה הכוללת מעידה על מגמתיותן.

הפייק פונה לבייס, שהרי בעידן ההמונים ״אחרי רבים לרעות״. שבנו אפוא מנקודת המוצא של הנאורות, כי החתירה התבונית האנושית מכוונת לאמת ומוסר אוניברסליים, לעבר עידן התקשורת המופרטת שבה שלטת מיתולוגיה פגאנית המצדדת בריבוי אלים, אמיתות ואתיקות. התובנה ״אלמלא מוראה של מלכות, איש את אחיו חיים בלעו״ היא סיפא בלבד. ברישא נאמר: ״הוי מתפלל בשלומה של מלכות״. אני נוטה לפרש ״מלכות״ כהנחות שליטות, הנחות יסוד של הנאורות, שהובעו לראשונה בתנ״ך שם הושמעה התפיסה המהפכנית בדבר האחדות האוניברסלית של האנושות (״בצלם אלוהים ברא אותו״). תפיסה זו שבה והושמעה במאה ה־18 שעה שהוגי הנאורות קראו לתבונה ולאתיקה אוניברסליים, שהרי האלטרנטיבה היא הידרדרותה של האנושות לעבר התהום של ״כל דאלים גבר״.


דוד אוחנה

דוד אוחנה

היסטוריון של רעיונות, פרופ׳ אמריטוס באוניברסיטת בן־גוריון בנגב.

המדריך לצפייה באקטואליה

תומר אביטל

תומר אביטל על הדרך לצרוך חדשות בטלוויזיה ולהתגבר על מניפולציות של התקשורת


התקשורת בהחלט סובלת מפייק ניוז ומהטיות, רבים פונים לרשתות חברתיות ולטלגרם כמקור מידע חלופי, תוך נטישת התקשורת הממוסדת. ברשתות התופעה חמורה בהרבה ומדובר במגפה של ממש. התקשורת המסורתית הרוויחה בצדק את החשדנות כלפיה. יש אפשרות אחרת: לצרוך חדשות מכלי התקשורת, אך במקביל להכיר את המניפולציות שהם מבצעים עלינו ולהתגבר עליהן.

סערה! עימות!

מרבית הכתבים הפוליטיים בודקים ללא הרף ״מי ניצח?״ — הקואליציה או האופוזיציה? רה״מ או הח״כ שיצא נגדו? הפקיד או השר? כתבים, ובעיקר עורכים, אוהבים להפוך כל דיון ל״סערה“, וכל ויכוח ענייני ל״עימות“. אם תערכו חיפוש של המילים האלה בערוצי הטלגרם של הכתבים הפוליטיים הבולטים, תיווכחו כמה ״סערות“ ו״עימותים“ כאלה חלפו בתוך שעות ואיש לא זוכר אותם. הם נוהגים ברטוריקה לוחמנית כדי למשוך אתכם להקליק. קליקים שווים רייטינג ועוקבים. ואלו שווים כסף והשפעה.

מחלת הסוסים

צורת הסיקור המתמקדת אך ורק בשאלה ״מי ניצח?״ היא ״סיקור הפוליטיקה כמרוץ סוסים“. העיסוק הוא בספינים וברכילויות במקום במדיניוּת ובמהות. בקמפיינים — במקום ב״חיים עצמם“. התוצאה: פיתוח יחס ציני כלפי המערכות השלטוניות והתקשורתיות. מה שמוביל לאובדן האמון בהן. ואם זה לא מספיק, סיקור אובססיבי של ההתגוששויות בין הח״כים ממריץ את נבחרי הציבור להתגושש. זו הדרך העצלה, אבל גם הבטוחה, לזכות בסיקור תקשורתי. הכוונה בלהתגושש, היא לקלל ולהתבהם.

שורה.png

כתבים פוליטיים עסוקים בספינים ורכילויות. פרשנים הם לעיתים לוביסטים בשכר. האיזון בפאנלים באולפנים מלאכותי ושקרי.

״הוא ביצע מהלך מבריק, הבוס שלי״

צופים מעטים יודעים שפרשנים הם בעצם לוביסטים ויח״צנים המייצגים — בתשלום — פוליטיקאים או חברות. נדב פרי, למשל, יושב בפאנלים, מנחה פודקאסט ומנתח מהלכים פוליטיים. כל זאת בזמן שהוא זקוק לפוליטיקאים בכובעו השני כלוביסט של טייקון הגז יצחק תשובה. יועצים אסטרטגיים כמו משה קלוגהפט מרבים להתראיין כפרשנים, ובמקביל משרתים תאגידי ענק, ולעתים אפילו מפלגות! היועץ רונן צור עבד עבור מפלגת העבודה. יעקב ברדוגו ניהל משא ומתן עבור הליכוד והרשימה ארוכה. חוסר השקיפות וניגודי עניינים פוגעים בתקשורת וכמובן בצופים עצמם.

האיזון הנדוש

פורמט הדיון בתקשורת מוגדר מראש כעימות, וזה כשלעצמו יוצר את הרושם כאילו יש שני צדדים בלבד בוויכוח. בנוסף, העורכים נוטים להביא דוברים שמציגים את הדעות הכי מובחנות ומנוגדות בנמצא — כדי לייצר עימות חריף. לצופה זה ייראה כאילו לא ניתן לגשר על הפערים. במציאות, לעומת זאת, נדירים הוויכוחים שאין בהם דרך אמצע.

עוּבדות — בעד ונגד

הגישה הזאת מובילה באופן בלתי נמנע להקצנה של השיח ולעיוות שלו. מתן במה למכחיש משבר־האקלים למען ויכוח יצרי, תטשטש את העובדה שמבחינה מדעית אין שום מחלוקת בשאלת קיומו של משבר אקלים שגרם לו האדם. מתסכל במיוחד לחשוב שדיון במיטבו מאפשר לחקור רעיונות, ללמוד ולהתפתח. מה הופך דיון לטוב? כדי שיוכלו להגיב כראוי לנאמר צריכים הדוברים לקבל זמן נאות על מנת לפתח את טיעוניהם; על התוכן להיות ענייני ולא אישי; והנושא או השאלה צריכים להיות מוגדרים היטב.

בפאנלים טלוויזיוניים, כללים אלה כמעט שלא מתקיימים. מרואיינים צועקים זה על זה וקוטעים זה את זה. הדובר האגרסיבי ביותר משתלט על השיח הדיון גולש תוך זמן קצר לדקלום דפי מסרים שאין להם שום רלוונטיוּת לנושא שבנדון.

מנחים, לעבודה!

למגישי החדשות, יש את הכוח והאחריות לייצר תרבות דיון טובה יותר. המגישים חייבים לאכוף זמן דיבור ללא הפרעות, לחייב משתתפים בפאנל לציית לחוקים, ולהסב את תשומת לב הצופים שהשאלה ששאלו לא זכתה למענֵה או כשהמשתתף משקר בזמן אמת. דיון ללא מגבלות מעניק כוח למחזיקים מלכתחילה בכוח, ומאפשר לדוברים דמגוגיים להפעיל מניפולציות על הצופה, מבלי שתיחשף הבעייתיוּת בהתנהלות שלהם. מי שאמור לחשוף אותה זה המנחה.

ומה לגבי האג׳נדה?

השאלה שצופים וקוראים חייבים לשאול את עצמם היא: כיצד מתמודד עיתון או רשת טלוויזיה כשעולה סוגייה מורכבת, בעייתית, מציקה, בתוך המחנה ״שלהם״? האם הם מבקרים את המחנה האידאולוגי אליו הם משתייכים, או נותנים לו ״פס“? ״הארץ“, למשל, מתויג כ״שמאלני“. אבל זה לא מנע ממנו לחשוף אינספור פרשות שחיתות בשמאל. אני עצמי פרסמתי שם תחקירים על מרצ, יאיר לפיד ועוד.

ומה לגבי ערוץ 14?

אחרי פיטוריו הקצרצרים של שר הביטחון יואב גלנט הייתה הכותרת הראשית באתר הערוץ: ״מגלה מנהיגות: נתניהו החליט להדיח את גלנט מתפקידו״. רגע אחר כך, אזכיר, המדינה עלתה בלהבות. נתניהו אף חזר בו מהפיטורים. ועדיין, הערוץ כלל לא סיקר את ״ליל גלנט״ חסר התקדים.

כמעט בלתי אפשרי למצוא בערוץ הימני תחקירים. לצרוך חדשות אך ורק מערוץ 14 ולצפות לביקורת על השלטון זה כמו לקרוא את העלון של מקדונלדס ולצפות בו לביקורת על תעשיית הבשר. כדי להימנע מתביעות, הערוץ אף מגדיר את תוכנית הדגל שלו, ״הפטריוטים״, כתוכנית ״סאטירה״. כמה נוח.

הפתרון: היו אתם העורכים

במהלך צריכת חדשות יש להפעיל מסננים ולהיות ערניים. זו טרחה לא־קטנה אבל הכרחית. לכן יש להימנע מקבלת מידע ממקור מידע יחיד, ולגוון את התפריט. עשו לכם מנהג לפתוח פעם בשבוע לפחות את דפי הבית של כמה כלי תקשורת, ולראות את ההבדלים. הפתרון האמיתי הוא כמובן חינוך לחשיבה ביקורתית מגיל צעיר. אלא שמערכת החינוך עושה הפוך. זה תלוי, כרגיל, בנו.


תומר אביטל

תומר אביטל

עיתונאי ואקטיביסט, ממייסדי הגופים העצמאיים ״שקוף״ ו״לובי 99״. לאורך השנים כתב, עבד והגיש פינות ב״עובדה״, ״כלכליסט״, ״הצינור״, ערוץ 14, ״הארץ״, ״מקור ראשון״, ״כאן״ ועוד. הוא זכה בפרס ״דיגיט״ לעיתונות מצטיינת ודורג ברשימת 100 המשפיעים של ״גלובס״ ו״דה מרקר״. אביטל פרסם, בין היתר, את ספר המתח ״המשכן — תעלומת רצח במסדרונות הכנסת״ (הוצאת ״עם עובד״).

איום הפייק בימים ההם ובזמן הזה

עדי טל

עדי טל על הפייק שהקדים את הטכנולוגיה והרשתות החברתיות


דמיינו עולם שבו האמת היא אשליה, שבו חדשות הן כלי משחק בידי פוליטיקאים וחברות תאגידיות, שבו דעת הקהל מנוהלת על ידי אלגוריתמים מתוחכמים. עולם זה אינו מדע בדיוני, אלא המציאות שבה אנו חיים בעידן הדיגיטל. חדשות מזויפות, או ״פייק ניוז“, הן מפלצות הדיגיטל החדשות, המאיימות על יסודות הדמוקרטיה ומערערות את אמון הציבור, במיוחד בתקופת בחירות.

דמיינו עכביש ארסי: הוא טווה קורים דקים וחזקים, מלכודת בלתי נראית עבור חרקים תמימים. כך פועלות פייק ניוז: סיפורים כוזבים המתחפשים לחדשות אמיתיות. הן טווות רשתות של שקרים שמטרתן להטעות את הציבור ולשרת אינטרסים פוליטיים או כלכליים. הן מסתתרות מאחורי כותרות מטעות — מושכות תשומת לב, גורמות לנו להאמין בשקרים. לא רק זאת, הן גם מעוררות פחד, כעס או שנאה, גורמות לתגובה לא רציונלית.

ההיסטוריה מלאה בדוגמאות של פוליטיקאים שהשתמשו בשקרים כדי להטות את דעת הקהל ולנצח בבחירות. עוד בימי רומא העתיקה, השתמשו הפוליטיקאים בשקרים ובתחבולות. אוֹגוּסְטוּס, בנו המאומץ ויורשו של יוליוס קיסר, ניהל קמפיין הכפשות שקרי נגד יריבו מרקוס אנטוניוס, אותו הציג כבוגד במורשתו של יוליוס קיסר, ובמדינה. הוא הציג את עצמו כבחירה היחידה האפשרית שיכולה להגן על רומא מפני הסכנות שניצבות מולה. כתוצאה מכך, הצליח אוֹגוּסְטוּס להפוך לקיסר הראשון של רומא.

במאה ה־15, עם התפתחות הדפוס, נוצרה אפשרות להדפסה והפצה המונית של טקסטים שונים, ביניהם חדשות, פוסטרים וספרים. במאה ה־17, במהלך כהונתו של המלך גורג׳ אוגוסטוס השני, הפיצו המורדים ״היעקוביסטים“ מידע שקרי כי המלך חולה במחלה קשה. טענות אלה פגעו בתדמיתו הציבורית בצורה משמעותית ולאחריהן, ב־1745 הוא כמעט והודח מכס המלכות בעקבות ה״פייק״ הזה.

במאה ה־21 הפכו הרשתות החברתיות לכלי עוצמתי לשינוי דעותיהם של מיליוני המשתמשים. ה״פייק״ המופץ ברשתות החברתיות שוב מאיים על הליכי הדמוקרטיה ומערער את כוחה. הוא נעזר בפופולריות של הרשתות החברתיות ומשתמש בכלים טכנולוגיים כמו בינה מלאכותית שהשפעתם עוצמתית.

בבחירות לכנסת ה־20 שהתקיימו במרץ 2015 בנימין נתניהו אמר ביום הבחירות כי ״המצביעים הערבים נעים בכמויות אדירות לקלפי״. יש הטוענים כי משפט זה, שנצרב בתודעה הישראלית כ״ערבים נוהרים לקלפיות״, הוציא מבתיהם אל הקלפיות אלפי מצביעים ועל ידי יצירת נרטיב הישרדותי — ״זה או אנחנו או הם״ — הטה את כף מאזני הבחירות.

2.png

דמיינו חברה שיכולה לנבא את ההצבעה שלכם, ואז ללחוץ על כל הכפתורים הנכונים כדי לשכנע אתכם לבחור אחרת. זה בדיוק מה שחברת ״קיימברידג' אנליטיקה“ עשתה ב־2016, כשהשתמשה בנתונים אישיים מפייסבוק כדי ליצור ״נשק פסיכולוגי“ רב עוצמה שהשפיע על בחירות ברחבי העולם.

היא אספה נתונים אישיים של מיליוני משתמשי פייסבוק, יוטיוב, טוויטר, וסנאפ־צ׳אט ללא ידיעתם או הסכמתם ויצרה באמצעות נתונים אלה פרופילים פסיכולוגיים מפורטים של מצביעים. לאחר מכן, השתמשה בפרופילים אלה כדי ליצור מסרים מותאמים להם אישית ומכוונים להשפיע על רגשותיהם ופחדיהם ולגרום להם להצביע בדרך מסוימת.

הם יצרו 10,000 פרסומות המכוונות לקהלים שונים כדי שישוכנעו לבחור בטראמפ ולא בהילרי קלינטון. טקטיקות בהן השתמשה החברה כללו הפצת חדשות מזויפות, תעמולה ממוקדת ותוכן פוגעני והצליחה להשפיע על תוצאות הבחירות גם במשאל העם בבריטניה על חברותם באיחוד האירופי (ברקזיט).

כך קרה גם בבחירות בברזיל באוקטובר 2022. קמפיין בחירות מטריד שהדגים את הכוח ההרסני של דיסאינפורמציה בעידן הדיגיטלי. הנשיא המכהן, ז׳איר בולסונארו, ידוע באידיאולוגיה ימנית קיצונית, ניצל את פלטפורמות המדיה החברתית כדי להפיץ שקרים, להסית לאלימות ולערער את אמון הציבור במוסדות הדמוקרטיים.

בולסונארו ותומכיו הפיצו דיסאינפורמציה באופן מאורגן דרך אתרי אינטרנט, רשתות חברתיות וקבוצות וואטסאפ. הם יצרו ״פייק ניוז“ על יריביו הפוליטיים, טענו כי בית המשפט העליון מצנזר מידע לטובת השמאל, ואף השתמשו ברטוריקה דמוקרטית כדי להצדיק הפיכה.

בולסונארו הזמין עשרות דיפלומטים לארמון הנשיאות ביולי 2022 בטענה שמערכת ההצבעה האלקטרונית נפרצה — טענה שלא נמצאו לה ראיות. כתוצאה מכך, נוצר אקלים ציבורי רעיל ופורה לאלימות, שבו רבים איבדו אמון במערכת הדמוקרטית. 2000 שנים אחרי המקרה של אוגסטוס, אנחנו נתקלים בשנית במנהיג שמציג את עצמו כפתרון היחיד להצלת המדינה.

המאבק בפייק ניוז אינו פשוט, ודורש פתרון הוליסטי. לא רק בהעלאת מודעות הציבור באסטרטגיות פוליטיות שמתעצמות והופכות להיות משמעותיות יותר בגלל הטכנולוגיה והרשתות החברתיות, אלא גם בפיתוח כלים מתקדמים לזיהוי וסינון פייק.

עם זאת, פתרונות טכנולוגיים אלה הם רק חלק מהתמונה. גם עיתונות עצמאית משחקת תפקיד מרכזי. ככל שיותר אנשים יחזרו לצרוך תוכן חדשותי מעיתונות עצמאית ויראו ברשתות החברתיות מקום לקשרים חברתיים בלבד, ניתן יהיה לצמצם את מרחב הפייק ולהגן על האמת.


עדי טל

עדי טל

רכזת ״קוץ״, מתמחה ברשות להגנת הפרטיות, בוגרת תואר ראשון ושני במשפטים טכנולוגיה וחדשנות עסקית באוניברסיטת רייכמן ועובדת במרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים

לשקר יש רגליים: הן לא רק רצות, הן בועטות בדמוקרטיה

פרופ׳ קרין נהון

פרופ׳ קרין נהון על הדרך בה יכולה דמוקרטיה להגן על עצמה מפני מידע כוזב


צריך להודות בזה, בעידן המידע דמוקרטיות ליברליות נכשלו בהתמודדות עם זרימות מידע משבשות, בעיקר עם פייק על גווניו השונים (דיסאינפורמציה, מיסאינפורמציה, מסגור מניפולטיבי של מידע, ועוד). הן נכשלו גם בהתמודדות עם התוצר של התהליך, כלומר השפעתו על החברה ועל המבנה המשטרי הדמוקרטי ובמתן פתרונות לאתגרים הללו. בנקודת זמן זו יש לשאול האם נוכל לתקן את מה שנשבר?

מאז ומתמיד היו חדשות כזב חלק מסדר היום החברתי־פוליטי. היסטורית, הנחת המוצא של תיאוריות ליברליות, הייתה שפייק היא תופעה חריגה ושולית לכלל המידע הזורם בחברה שהמבנה החברתי מרסן את השפעותיה. על סמך הנחת היסוד הזו, נבנו משטרים רגולטוריים המעניקים חשיבות רבה והגנה, לעיתים מקסימלית, לחופש הביטוי.

במשך שנים רבות נמנעו מדינות דמוקרטיות להסדיר פעילויות מרכזיות במרחב האינטרנט, וכשהסדירו התמקדו בתופעות האלימות, הקיצוניות, ולא בחדשות כזב. בפועל, הן בשל מיעוט ההסדרה החקיקתית, והן בשל חוסר אכיפה, קבעו הפרקטיקות העסקיות והמסחריות שנקבעו ע״י החברות הגדולות, את כללי המשחק, את ה׳מה נאמר? ואיך נאמר?׳. יכולת המדינה לקבוע תחת הריבונות שלה מה הנורמות הראויות של חופש הביטוי הופקעה לטובת הפלטפורמות.

אבל בשנים האחרונות, ראינו שוב ושוב, שהנחות המוצא לגבי חדשות כזב התבררו כלא נכונות: פייק אינה תופעה שולית וחריגה כלל וכלל. למעשה מחקרים הראו שרוב המידע ברשתות כיום הוא יותר פייק על גווניו השונים, מאשר כל דבר אחר. כלומר הפייק ולא האמת הוא השכיח במרחב הסייבר והרשתות.

שתי תכונות מרכזיות מאפיינות את הזרימה של תכני כזב במרחב הדיגיטלי: הן בעלות סיכוי גבוה יותר להפוך לוויראליות מתכנים שאינם כזב, והן מתפשטות מהר יותר, רחוק יותר מבחינת הרשתות, ולקהלים מגוונים יותר. עם כניסת ה־GenAI ויצירת מידע סינטטי, התהליך הזה התגבר; תכני כזב לא מופיעים בנפרד ומגיעים, בדרך כלל, בצמידות למסרים בוטים, קיצוניים, גזעניים, מסיתים או אלימים.

אסכולות ליברליות לימדו אותנו: ״לשקר אין רגליים״, שאם נהדהד את האמת פעמים רבות, היא תצליח לגבור על השקר, אלא שהמציאות טפחה על פנינו. בעידן המידע, לשקר יש רגליים, ורגליים אלה לא רק רצות, הן גם מאתגרות ולעיתים אף בועטות בדמוקרטיה.

ליצירת הפייק, ההגברה וההפצה שלו יש אקוסיסטם שלם.

שחקנים מדינתיים, פלטפורמות, קמפיינרים, אקטיביסטים, מובילי דעה ועוד, עוסקים בנושא במרץ רב. עלינו לשאול מה ההשפעה של תוכן כזב עלינו כחברה וכפרטים? הרי בעלי אינטרסים תמיד הפיצו חדשות כזב. רק בשנת 2024 לבדה, יותר משני מיליארד אנשים מלמעלה מ־50 מדינות הלכו וילכו להצביע בבחירות (בין השאר הודו, ארצות הברית, הפרלמנט האירופאי, צרפת, אינדונזיה ועוד).

בעידן שיש בו דיפ פייק וטכנולוגיות מתקדמות אחרות, כבר לא שואלים מה מותר, כל האמצעים כשרים והמדרון תלול מאי פעם: משימוש במערכות ההגברה המבוססות על AI על מנת לטרגט ולהשפיע על קהל הבוחרים על מנת לקדם את האינטרסים שלהם, שימוש בדיפ פייק (הלבשת מילים שלא נאמרו) של פוליטיקאים, מימון פרסומות כוזבות, הדהוד מידע מכפיש ותיאוריות קונספירציה על יריבים, שימוש בבוטים, בפרופילים מזוייפים ופיקטיבים על מנת לייצר תמונה מעוותת של האקוסיסטם ועוד. כל אלה משפיעים על ההתנהגות שלנו, על סדר היום שלנו, על התודעה ועל ההעדפות שלנו.

ב־2018, אמר סטיב באנון, אדריכל הבחירות של טראמפ: ״לא הדמוקרטים חשובים.. האופוזיציה האמיתית היא התקשורת. והדרך להתמודד איתם היא להציף את המרחב בחרא״. הכוונה שלו הייתה, שמידע כוזב הוא לא תקלה של מרחב האינטרנט והרשתות, זו תכונה מובנית. שאלו כל גוף אכיפה והוא יאמר לכם שאכיפה של התנהגות מתרחשת כל עוד רוב האנשים מתנהגים בצורה נורמטיבית ורק אחוז קטן חורג.

אם רוב המידע במערכת האקלוגית שלנו הוא כוזב, ורוב השחקנים פועלים על מנת לשבש אותו בכוונה תחילה, הולכת ופוחתת היכולת שלנו כמדינות וכחברות להתמודד עם האתגר הזה. התוצר של תבניות התנהגות ואקוסיסטם משבשים, היא פגיעה במוסדות סמכות, באמון ובחוסן החברתי. כל דמוקרטיה היא ייחודית, ובכל זאת, כשסורקים במבט־על לאורך זמן את המשתנים החשובים ב־74 המדינות בעולם שנחשבות לדמוקרטיות מלאות או לדמוקרטיות פגומות מ־2008, אי־אפשר להחמיץ מגמה מרתקת: המדד היחידי שנמצא בעלייה הוא ההשתתפות הפוליטית. ולא בכדי כל המדדים האחרים פרט ל״השתתפות״ נמצאים בירידה מתמדת — תפקוד ממשלתי, זכויות אזרח, תרבות פוליטית, תהליך אלקטורלי ופלורליזם.

2.png

לתרבות הפייק העכשווית יש תפקיד חשוב בירידה הזו.

הפלטפורמות שהן ״המארחות״ העיקריות של הזרימות המשבשות, עושות את המינימום הנדרש על מנת לעמוד בדרישת המדינות (הלא גבוהה יש לומר), והן מסתמכות בעיקר על AI על מנת להתמודד עם הכשלונות הללו, ופחות על העין האנושית. איגוד האינטרנט הישראל בחן לאחרונה כמה זמן לוקח לפלטפורמה להתמודד עם תלונת דיסאינפורמציה בלתי חוקית (עם הסתה לאלימות), ע״י האיגוד שמוכר כמדווח אמין (trusted flagger)? יותר משבוע, נצח במונחי הרשתות, על תלונה על פוסט אחד ספציפי. בשנייה אחת ברחבי הסייבר יש מיליוני פריטי מידע.

האם ניתן לתקן את מה שנשבר? עם ההתפתחות של AI, התעשיה השתפרה ביכולת הזיהוי של זרימות מידע משבשות. לא כל זרימות המידע. כך למשל, עם דיפ פייק עדיין יש קשיים רבים ושיעור שגיאה גבוה. אולם הבעיה העיקרית עם פתרונות זיהוי היא מתמקדות בעיקר בהיבט התכנים, כלומר היכולת לזהות את הנראטיבים ואת ההתנהגות החריגה. אנו עדיין מוגבלים ביכולת להבין את ההשפעה של הפייק על התודעה, על הנורמות ועל הערכים שלנו. כלומר על הדנ"א האנושי והחברתי שלנו. בנוסף, זיהוי חשוב להבין את התופעה, אבל מה אפשר לעשות עם הזיהוי הזה?

לרשות מרחב הפתרונות עומדים כלים שונים המתמקדים בבעיה, כמו סימון מידע כוזב (לדוג׳ טכניקה שפעלו בה בתקופת הקורונה ע״י הפלטפורמות). ההנחה של הסימון הוא, שאדם יראה שמדובר בפייק, והדבר ישפיע על ההתנהגות שלו. בפועל אנו רואים שזה לא המצב. גם כאשר אנשים מודעים שהמידע הוא שקרי, אין הדבר מביא לפעולה בהמשכה, וזרימות המידע המשבשות עדיין זורעות ספק ומגדילות את חוסר האמון.

הכשרה לאוריינות מידע לא מספיקה. כמחנכים אנו יכולים ללמד כיצד משתמשים ברשתות, כיצד להשתמש במקורות אלטרנטיביים ועוד, אך גם אנשים בעלי רמת אוריינות מידע גבוהה יכולים להשתמש ביכולות שלהם למטרות זדוניות.

כלומר זיהוי, סימון והכשרה אינם מספיקים, ולא ניתן רק להסתמך על יכולת ההחלטה והפעולה של הפרט. במילים אחרות — אנו צריכים לעבור לגישה המסתמכת על המערכת האקולוגית והרשתות, ולהסתמך לא רק על הגישה הפרטנית, על רגולציה מדינתית ועל אכיפה ע״י הפלטפורמות. הזרעים לפתרונות טמונים במערכת האקולוגית עצמה שנוצרה: באנשים, בחברה האזרחית, אך גם במבנה החברה ומבנה הרשתות עצמו.

צריכים להתחיל לבנות רשתות בריאות, כאלה המכילים צמתים (hubs), המתמקדים בהסדרה עצמית של זרימות המידע המשבשות. איך? נצטרך לחזור ולחזק מוסדות סמכות בעלי אמון, מוסדות מבוססי נתונים ועצמאות. אלה יהיו צריכים להיות מחוזקים על חשבון הרשתות החברתיות. לא מדובר רק על שומרי סף מקומיים, אלא על רשתות בינלאומיים של מוסדות סמכות שצריכים להתריע בפני מידע כוזב, אך גם להזרים פרואקטיבית זרימות מידע לא־משבשות למערכת האקולוגית. לדוג׳ יש שקר? לומר בקול ברור שזה שקר.


פרופ׳ קרין נהון

פרופ׳ קרין נהון

ראשת מסלול דאטה, ממשל ודמוקרטיה באוניברסיטת רייכמן

Created with Snap